Hoppa till huvudinnehåll

Rekordvarmt i Norden år 2014

Gustavsborgs badstrand i Vasa
Gustavsborgs badstrand i Vasa Bild: Foto: Privat/ Christian Nylund badstrand

År 2014 var rekordvarmt i Norge, Sverige och Storbritannien. I Finland har bara år 1938 varit varmare, enligt statistiken.

I många länder analyseras statistiken från i fjol fortfarande, men åtminstone i norra Europa var året rekordvarmt på många håll.

- Det är helt extremt. År 2014 har varit ett väldigt speciellt år.

Norge visar upp den mest häpnadsväckande statistiken. Det gamla rekordet för medelvärme från år 2011 överstegs med hela 0,4 grader, vilket är ett stort hopp klimatvetenskapligt sett.

Medeltemperaturerna låg i fjol 2,23 grader över de långtida medeltalen.

- Det är helt extremt. Det är sällan vi ser så stora hopp. År 2014 har varit ett väldigt speciellt år, säger klimatforskaren Hans Olav Hygen vid Norges meteorologiska institut till yr.no.

Det rapporterades också om exceptionella regn i Norge under fjolåret. Oslo fick 44 millimeter nederbörd på bara en timme den 26 juli och i västra Norge regnade det över 300 millimeter på tre dygn i oktober.

Sverige slog 80 årigt rekord

Också i Sverige slogs värmerekordet i fjol, rapporterar landets meteorologiska institut SMHI. Året var 0,15 grader varmare än det tidigare rekordåret 1934. På Falsterbo väderstation uppmättes dessutom den högsta medeltemperaturen för ett år någonsin i Sverige, 10,5 grader.

Enligt SMHI var alla årstider ovanligt varma, och de kalla perioderna var både korta och få till antalet. En av de här kalla perioderna inföll kring midsommar, precis som i Finland.

I Finland var fjolåret näst varmast sedan början av 1900-talet då den systematiska mätningen av temperaturer inleddes. Bara år 1938 var genomsnittstemperaturen högre, enligt Meteorologiska institutet. I övrigt ligger de varmaste åren närmare i tiden: 1989, 2011 och 2000 är de varmaste åren efter 1938 och 2014.

Medeltemperaturen låg i fjol 1,6 grader över de långtida medeltalen.

Varmt inte bara i Norden

I Storbritannien var fjolåret också varmare än en enda gång tidigare sedan mätningarna inleddes på allvar år 1910.

Enligt det brittiska meteorologiska institutet Met Office har åtta av de tio varmaste årsmedeltemperaturerna uppmäts efter år 2002.

Det är inte bara i norr som fjolåret var ovanligt varmt, från andra sidan av jordklotet kommer liknande uppgifter. I Australien var år 2014 tredje varmast i historien. År 2013 är etta följt av år 2005.

FN: 2014 blir ett rekordår

FN:s klimatorgan WMO publicerade en rapport i december som förutspådde att 2014 blir det varmaste året i historien i Europa och det med stor marginal till det tidigare rekordåret 2007.

Enligt WMO:s uppgifter hade ett tjugotal europeiska länder uppmätt rekordartade medeltemperaturer under året.

I USA rapporterade klimat- och havsforskningsinstitutet NOAA i november att man under år 2014 hade uppmätt världsomfattande månadsvisa medeltemperatursrekord under sju av årets månader.

Yrjö Kokkonen/Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes