Hoppa till huvudinnehåll

Ryssar på besök i varuhusen - men shoppar de?

Kunder utanför Stockmann i Helsingfors
Kunder utanför Stockmann i Helsingfors Bild: YLE/Johannes Tabermann stockmann

Det allmänt dåliga ekonomiska läget och den ryska rubelns ras gör att utsikterna för handeln är dystra. Desperationen växer bland varuhusen som hållit öppet på trettondagen för att locka ryska turister.

Trots det svåra ekonomiska läget var Helsingfors centrum fyllt av ryssar i dag på trettondagen. De har anlänt hit för att göra sina juluppköp i dag eftersom den ortodoxa julen infaller i morgon.

De ryska kunderna kan i bästa fall bli räddande änglar för den haltande handeln.

Ryssar köper kläder och elektronik

Varuhuset Forum i centrum av Helsingfors
Helsingfors centrum fylldes av ryska turister på trettondagen, Varuhuset Forum i centrum av Helsingfors Bild: YLE/Johannes Tabermann varuhus

En rundvandring i de största varuhusen bekräftar att den här traditionen sitter i trots allt. Herravdelningen, damavdelning, skoavdelningen, elektronikavdelningen - överallt hör man ryska.

Enligt Juha Fagerström, försäljare på Stockmanns elektronikavdelning, ser den här potentiellt mycket lukrativa försäljningsdagen ut att bli lyckad också i år.

- Det har varit en mycket lyckad start på den här dagen. Mest överraskande är ändå att så många finländska kunder har hittat hit i dag, säger Fagerström.

Också i köpcentret Forum har det varit många ryssar i dag, säger i sin tur klädförsäljaren Pontus Johansson.

- Det har varit mer folk här än jag hade trott, också turister. De lockas nog hit av alla reavaror.

Storleken på konsumtionen avgörande

Många av de ryska turisterna anländer med tåg. Bild: Yle ryska turister

De ryska turisterna må, trots alla farhågor, vara många också denna trettondag - men den avgörande frågan är om de konsumerar, och hur mycket.

Sevolot, som är på snabbvisit i Helsingfors, har själv inte råd med mycket mer än godis. Han tror ändå att de ryska turisterna också i fortsättningen kommer till Finland för att shoppa.

- Det är klart att vi påverkas av den svaga rubeln, priserna hemma har till exempel stigit. De flesta ryssar som kommer hit till Helsingfors hör till medelklassen eller övre medelklassen och kommer nog också i fortsättningen att ha råd att komma hit.

I snitt 160 euro per dag

I snitt brukar en rysk turist konsumera 160 euro per dag i Finland - en betydlig summa med tanke på att drygt 3,5 miljoner ryska turister besökte Finland i fjol. Nu återstår det att se om de köper för lika mycket också i år.

Tv-nytt inslag: Klart färre ryska turister