Hoppa till huvudinnehåll

Bocks bryggeri öppnar på nytt i Vasa

Alexander Maier och Jura Mikkonen.
Alexander Maier och Jura Mikkonen vid nya Bocks bryggeri. Alexander Maier och Jura Mikkonen. Bild: Yle/Kati Enkvist alexander maier

I mars ska det stå klart och Bocks bryggeri ska åter öppna sina dörrar. Jura Mikkonen och Alexander Maier vill erbjuda en upplevelse, vare sig det är för smaklökarna eller för näsan.

Drömmen om att öppna pub vid "Bockis hörn" har funnits länge. Snart förverkligas den.

- Min pappa som driver sitt företag här har länge talat om hur roligt det skulle vara om det fanns en pub. I somras fick vi igenom ett fastighetsavtal med staden då vi tog över tomten där dessa gamla byggnader står, säger Mikkonen.

Efter det satte planerna igång på allvar.

- Då började vi planera det som förhoppningsvis ska bli ett kunskapscentrum. Puben och bryggeriet ska fungera som hjärta för det som ska kallas Bock's Corner Village.

Tysk bryggmästare i Vasa

Bryggmästare Alexander Maier flyttade från Tyskland till Vasa strax innan jul.

- Det är ganska lustigt hur det kommer sig att jag står här i dag. Min svärmor skickade mig nyheten om att det planeras ett bryggeri i Vasa. Jag tog kontakt med Jura och frågade om han fortfarande kunde ha användning för mig, säger Maier vars fru kommer från Kristinestad.

Efter en arbetsintervju stod det klart att Maier var det perfekta valet.

- Han är inte bara en oerhört duktig bryggmästare, han kan också tala om öl på ett sätt som även den oerfarna förstår, säger Mikkonen.

Upplevelse för alla sinnen

Tanken med baren och bryggeriet är att det ska kännas som hemma.

- Oavsett om du kommer in med gummistövlarna eller finskorna så ska det finnas en plats för dig. Du kan antingen välja om du vill sitta och umgås, mysa i ett hörn eller kanske sitta och jobba en stund, säger Mikkonen.

Själva kokapparaturen kommer att finnas inne i baren.

- Det ska kännas på doften att det är ett bryggeri. Allt vi gör här kommer från den idén att det ska vara en upplevelse på alla plan, säger Jura Mikkonen.

Maier blev genast inspirerad när han såg utrymmena för första gången.

- Det finns mycket historia här och det känns i väggarna. Jag tänkte att här vill jag jobba, säger Maier.

Så mycket som möjligt återanvänds

Förverkligandet av både en pub och bryggeri har förstås medfört stora renovationer och ombyggnader av husen på området. Men långt ifrån allt kommer att var nytt.

- Vår tanke är att ge nytt liv till material som redan finns här. Det som vi inte har användning för just nu lägger vi i spar. Det kommer en dag när de kan nyttjas igen, säger Mikkonen och pekar på tunga stockar som lagts i förvaring.

Och ett dyrt projekt är det också.

- Det är en stor satsning, även om den är liten i jämförelse med andra bryggerier. Men vi vill göra det rätt och ordentlig. Vi går "all in".

Redan i januari ska bryggeriet börja producera öl. Vid öppningen ska baren erbjuda två olika ölsorter från det egna bryggeriet.

Läs också