Hoppa till huvudinnehåll

Minst tre klorgasattacker mot byar i Syrien enligt FN

Bild: EPA / Guido Montani syriens flagga

FN:s säkerhetsråd har diskuterat en rapport om att klorgas har använts mot civila i Syrien vid åtminstone tre tillfällen i fjol.

Det hävdar OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, som har utrett misstankar om gasattacker för FN:s räkning.

13 personer dödades och upp till 500 skadades i klorgasattacker mot tre rebellkontrollerade byar i norra Syrien enligt OPCW:s rapport till FN:s säkerhetsråd.

Inspektörer har intervjuat civila som har berättat om gasattacker som utfördes ifjol mellan april och augusti.

Den tredje och mest detaljerade rapporten om misstankarna pekar inte ut någon skyldig, men omständigheterna tyder på att det var regeringsstyrkor som låg bakom attackerna.

Över 30 ögonvittnen har berättat att klorgasbomber fälldes i tunnor från helikoptrar och endast regeringen har tillgång till helikoptrar i Syrien.

Den syriska regeringen försäkrar att den är oskyldig och anklagar i stället rebeller för att ha utfört attackerna.

Klorgas är inte officiellt listat som ett kemiskt vapen eftersom gasen används i kommersiella syften, men klorgas betraktas ändå som ett kemiskt vapen i krig.

Syrien var inte heller tvunget att avslöja sitt innehav av klorgas enligt ett inspektionsavtal som landet slöt med FN år 2013.

Säkerhetsrådet diskuterade frågan i natt men vidtog inga åtgärder i det här skedet på grund av oenighet mellan Ryssland och de tre permanenta medlemmarna från väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes