Hoppa till huvudinnehåll

Oljepriset sjönk till under 50 dollar fatet

Oljeplattform utanför Rio de Janeiro i Brasilien
Oljeplattform utanför Rio de Janeiro i Brasilien Bild: EPA/MARCELO SAYAO olja

Oljepriset fortsätter att rasa. På onsdagsförmiddagen sjönk priset på Nordsjöoljan till under 50 dollar fatet.

Priset låg ett tag på 49,93 dollar, men steg igen till strax över 50. Så billig har Nordsjöoljan Brent inte varit sedan maj 2009.

Priset har rasat rejält det senaste halvåret. Fjolårets toppris var 116 dollar per fat.

Orsakerna till det låga oljepriset är många. Bland annat har världens ledande oljeexportör Saudiarabien börjat sälja olja billigare till Europa. Samtidigt har de oljeexporterande ländernas organisation OPEC beslutat att inte minska oljeproduktionen.

På marknaderna tror man inte att botten är nådd.

- Oljepriset sjunker sannolikt ytterligare på grund av den långsamma tillväxten i Kina och för att priserna på över 100 dollar fatet före det senaste raset var historiskt onormala. Jag skulle inte bli överraskad ens om priserna sjunker till 20 dollar. Det handlar om utbud och efterfrågan, säger den japanska analytikern Nobuyuki Nakahara till nyhetsbyrån Reuters.

Läs också