Hoppa till huvudinnehåll

Patient dog i brand i Roparnäs i Vasa

Brandkåren utreder brandorsaken vid Roparnäs sjukhus.
Brandkåren utreder brandorsaken vid Roparnäs sjukhus. Brandkåren utreder brandorsaken vid Roparnäs sjukhus. Bild: Yle/Sofi Nordmyr roparnäs sjukhus

En person omkom i en brand på Vasa centralsjukhus psykiatriska enhet i Roparnäs på tisdag kväll. Personen, en man född på 1990-talet, tände på sig själv.

Mannen hade samlat olika föremål och tände eld på dem och sig själv.

Det var vid 20.30-tiden som det började brinna i ett patientrum i B-byggnaden. På grund av rökutveckling tömdes hela byggnaden. Drygt 40 patienter evakuerades över natten.

- När brandalarmet kom igång hade elden redan tagit fart, säger Eero Välimäki på Österbottens polisinrättning.

Välimäki påpekar att polisen inte pratar om självmord i det här skedet.

- Vi vet inte vad orsaken var att han tände på sig själv. Vi kan inte rubricera det heller eftersom den misstänkte är död.

Ingången till ett av husen vid Vasa centralsjukhus psykiatriska enhet i Roparnäs i Vasa. Här inne startade en patient en brand, den manlige patienten avled som följd.
Det var i ett av patientrummen i B-huset som branden bröt ut Ingången till ett av husen vid Vasa centralsjukhus psykiatriska enhet i Roparnäs i Vasa. Här inne startade en patient en brand, den manlige patienten avled som följd. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa centralsjukhus psykiatriska enhet i roparnäs

Många av patienterna i Roparnäs röker och det avgörs från fall till fall om patienterna har lov att ha tändare eller tändstickor. Välimäki kan inte uttala sig om vad som gäller i det här fallet. Han vet inte heller om patienten i fråga rökte.

Polisen fortsätter med sin undersökning för att få hela händelseförloppet klart för sig och vad orsaken var.

Vid Vasa sjukvårdsdistrikt är det inte mycket Göran Honga kan säga.

- Eftersom polisen ännu håller på med sin undersökning kan jag inte säga något eftersom det är polisen som informerar i det här skedet. När de är klara och vi får ta del av deras utredning kan vi se över om det är något som borde förbättras.

Teknisk undersökning

Nu pågår teknisk undersökning på platsen. Branden begränsades till patientrummet där branden började. Rökskador finns i viss mån på avdelningen.

- Personalen hade redan börjat evakuera innan brandkåren anlände. Personalen skötte det fint, säger jourhavande brandmästare Riikka Oravainen.

Brandkåren kunde snabbt släcka elden.

- Vi evakuerade snabbt och det gick bra, säger överskötare Maritta Kerätär.

Kerätär berättar också att personalen övar evakuering kontinuerligt. Kerätär vill inte kommentera branden desto mer.

Natten förlöpte lugnt efter branden. En stor del av de evakuerade har nu kunnat flyttas tillbaka till sina avdelningar. Men den avdelning där branden bröt ut hålls stängd.

Personalen handlade snabbt

Vasa centralsjukhus säkerhetschef Timo Toivonen är mycket nöjd över personalens snabba insats.

- Personalen fungerade prima och de gjorde precis så som vi övat.

I fjol höll Vasa centralsjukhus säkerhetsskolning med omkring 800 personer. Toivonen berättar att de har ett gott samarbete med räddningsverket, polisen och räddningsbranschens centralorganisation i Finland (SPEK).

Toivonen larmades genast branden bröt ut och han var på plats inom några minuter.

- Det ser ut så som det gör efter en brand men mer kan jag inte säga. Polisen informerar mer om det.

Läs också