Hoppa till huvudinnehåll

Snabbare och billigare med elektronisk passansökan

Finländskt pass.
Det ska nu gå att få ett nytt pass både snabbare och billigare. Finländskt pass. Bild: Yle / Eila Haikarainen finskt pass

Sedan december i fjol kan man ansöka om ett nytt pass på nätet. Den elektroniska passansökan ska förkorta köerna på polisstationerna och sänka priset på pass.

Den som behöver ett nytt pass kan sedan ungefär en månad tillbaka ansöka om det på nätet. Den nya tjänsten har fungerat bra, med undantag för några enstaka serviceavbrott, meddelar polisstyrelsen.

Polisen lanserar nu en kampanj för att uppmärksamma den nya elektroniska ansökningstjänsten. Årligen ansöker 700 000 personer om ett nytt pass och antalet ökar hela tiden. Målet är att omkring hälften av passen ska gå att skaffa via den elektroniska ansökan, utan ett besök på polisstationen.

– Den elektroniska tjänsten medför ett lägre pris och smidigare service för kunden, utan rusning och oberoende av tid och plats, säger Minna Gråsten, chef för tillståndsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Polisen måste ha vissa uppgifter

Polisen får årligen ta emot 700 000 passansökningar. Hälften av dem ska nu ske elektroniskt, hoppas man. Bild: Yle passansökan

För att göra en passansökan måste man kunna identifiera sig elektroniskt, till exempel med hjälp av bankkoder. Dessutom måste man ha lämnat namnteckning och fingeravtryck hos polisen under de senaste sex åren, samt kunna skicka över ett elektroniskt passfoto.

Passet betalas via nätbanken och kan hämtas ut på valfritt avhämtningsställe.

Den som har bytt namn sedan det senaste passet kan inte göra en elektronisk passansökan.

Passet blir billigare

Inrikesministeriet bedömer att de elektroniska ansökningarna kommer att sänka priset på pass. Priset har redan sjunkit efter att det under våren 2013 blev möjligt att hämta ut färdiga pass på R-kioskerna i stället för på polisstationen.

Ett nytt pass som är i kraft i fem år kostar 44 euro om man ansöker om passet elektroniskt och 48 euro om man ansöker om det på polisstationen.

För att ansöka om identitetskort måste man tills vidare uppsöka ett serviceställe för tillstånd. Inom år 2016 ska det däremot vara möjligt att kunna sköta nästan alla tillståndsärenden på nätet, i enlighet med polisens utvecklingsmål.

Det är också fullt möjligt att fortsättningsvis ansöka om pass och identitetshandlingar på plats på polisstationen.