Hoppa till huvudinnehåll

Vinterfiskare måste ha koll på isen

Sågudden i Lovisa.
Sågudden i Lovisa är ett populärt fiskeställe året runt. Sågudden i Lovisa. Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,sågudden

Vinterfiskesäsongen brukar inledas genast då isen har lagt sig. En som har vinterfiske som hobby är Guy Lindholm från Lovisa.

Lovisabon Guy Lindholm började med vinternätfiske som hobby för några år sedan, efter att en kamrat frågade om han ville följa med ut på isen och intresset väcktes.

– Så får man ju frisk luft, vilket är bra då man vistas mycket inomhus på jobbet som jag gör. Och visst är det lite spännande samtidigt, säger Lindholm.

Säkerheten först

Sågudden i Lovisa.
Regnet fick isen att smälta, men i början av veckan började den hårdna igen. Sågudden i Lovisa. Bild: Yle/Fredrika Sundén sågudden
Bland annat gäller det att hålla koll på isens tjocklek.

Eftersom isarna har varit rätt tunna den här vintern, tio centimeter tjocka om ens det, är det särskilt viktigt att veta att man rör sig på säkra ställen.

– Helst ska isen vara tio, femton centimeter tjock om man går ut på den. Då vi lägger ut näten är isen bara sju, åtta centimeter tjock ibland, så man måste nog ha isbill och flytrock med sig om något råkar hända.

Isen hårdnar igen

Det hjälper också att känna till det område där man rör sig. Då är det lättare att undvika ställen där det strömmar.

– I söndags till exempel var vi ute med spark, eftersom det bär bättre då. Men då var isen nog tunn efter regnen förra veckan.

Lindholm bedömer att isen då var ungefär fem centimeter tjock, men konstaterar ändå att den börjar hårdna igen tack vare det kyliga vädret i början på veckan. I måndags var isen på Lovisaviken närmare tio centimeter tjock.

Fiskemängden varierar

Sågudden i Lovisa.
Fisketillståndet kostar en del, men det är skönt att vara ute på isen då solen skiner. Sågudden i Lovisa. Bild: Yle/Fredrika Sundén sågudden
Lovisaviken är känd för sin fiskrikedom, och Lindholm berättar att gös och gädda är de fiskar som oftast fastnar i nätet. Ibland har han också lyckats fånga sik.

– Hur mycket fisk vi får varierar ganska mycket. Ibland kan det vara fem, sex stycken, ibland en och ibland inte en enda.

För att få lägga ut nät måste man ha fisketillstånd. En person får lägga ut totalt tre nät, och de kostar ungefär 15 euro styck. Tillsammans med sin fiskekamrat har Lindholm alltså lagt ut närmare 90 euro på sin hobby.

– Kanske man inte kan säga att det är värt det om man räknar vad det kostar att köpa bensin till bilen eller att ersätta nät som går sönder. Det är ju inte något som man får tillbaka.

Skönt att få vara ute

Han konstaterar ändå att vinterfiske som hobby har många andra fördelar.

– Det bästa är att få vara ute i naturen. På vårsidan då solen börjar skina så är det skönt att vara ute på isen, eftersom det annars inte blir av att komma ut på samma sätt. Det brukar kännas riktigt bra då man kommer hem efter att ha varit ute, säger Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland