Hoppa till huvudinnehåll

Vlogga om böcker

Helena von Alfthan bokvloggar
Helena von Alfthan vloggar om böcker. Helena von Alfthan bokvloggar Bild: Helena von Alfthan, skärmdump från YouTube vlogga

Bokcirklar, bloggar, podcasts … det finns många sätt att prata om böcker, och de senaste åren har fler och fler bokläsare blivit vloggare.

Att vlogga, eller videoblogga, är att posta videoklipp där man berättar om böcker man läst. Videoinläggen publiceras oftast på webbplatsen YouTube eller infogas i blogginlägg.

I den svenska tidskriften Vi läser (nr 11/2014) ingår en artikel som handlar om hur boknördarna invaderar webbgemenskaper som Youtube med sina bokvloggar.

Enligt artikeln är holländska Sanne Vliegenhart en av de mest framgångsrika bokvloggarna idag – på Youtube heter hon ”Booksandquills” och över hundratusen prenumererar på hennes bokkanal där hon förutom att presentera böcker och intressanta boklådor också utmanar folk att t.ex. läsa en Shakespearepjäs i månaden eller att läsa femtio böcker på ett år.

Engelskspråkiga bokvloggare finns det gott om när man googlar runt på olika sociala medier, man hittar också ett antal svenska bokvloggare och bokpratare - däremot förefaller det att vara rätt tunnsått finlandssvenska bokvloggare.

Bokprat för skojs skull

Den finlandssvenska journalisten Helena von Alfthan började bokvlogga för ett knappt år sedan, och sedan starten i februari 2014 har hon lagt upp sammanlagt 6 bokvloggar på YouTube.

I sina bokprat har Helena berättat om bl.a. Mathias Rosenlunds Kopparbergsvägen 20, Haruki Murakamis Den färglösa herr Tazaki, Karl Ove Knausgårds Min kamp 6 och nu senast Erica Jongs Rädda livet och Fredrik Långs Den stora historien .

När Helena väljer de böcker hon presenterar på sin bokvlogg handlar det i första hand om böcker som hon råkat läsa och som hon är intresserad av. Helena understryker att vloggandet är en hobby och en fritidssyssla som hon vill hålla isår från sitt professionella gebit som journalist.

Som journalist är Helena mån om att utveckla sitt språk och läsandet liksom vloggandet är en del i denna strävan att upprätthålla ett gott språk.

Helena eftersträvar inte en jättepublik till sin vlogg, utan hennes mål är snarare att nå fram till läsare med samma intressen som hon, och att diskutera känslor och tankar utgående från teman i olika böcker.

Bokpraten lägger Helena också upp på sin blogg, Fagerdam, där det kan vara lättare för tittare och läsare att kommentera dem.

Förlagen marknadsför via YouTube

På samma sätt som bokbloggare har de enskilda bokvloggarna stor makt – i synnerhet om de har stora följarskaror som ”Booksandquills”.

Inte direkt oväntat att många förlag har insett möjligheten av marknadsföring via Youtube – då handlar det i första hand om boktrailers med ett klart köpbudskap. En del förlag har också publicerat videoklipp med sina författare.

På Youtube finns idag en hel del svenska förlag med egna kanalaer, men de finlandssvenska bokförlagen är hittills rätt sparsamt representerade på YouTube: Schildts & Söderströms har en egen kanal, men där finns endast två videoklipp med trafikparkspoliserna Maltti och Valtti som presenterar sin nyutkomna bok (på finska).

På #kirja.fi:s Youtube-plattform kan man hitta länkar till finländska förlags Youtubekanaler, här finns också ett antal författarintervjuer samlade samt länkar till både inhemska och utländska boktrailers.

Bakom satsningen #kirja.fi står BonnierBooks-koncernen och i samarbetet medverkar den egna koncernens förlag WSOY, Tammi, Johnny Kniga och Readme.fi samt förlagen Gummerus, Siltala, Teos, CrimeTime och Paasilinna.

Bibliotekarier som bokpratare

Förutom kommersiella aktörer har en del bibliotek satsat på bokpresentationer via YouTube, som t.ex. biblioteket i Hagalund i Esbo där personalen tipsar om böcker i bokbloggar.

Tillsammans med lokala ungdomar och skolor har biblioteket också gjort olika boktrailers och videosnuttar i undervisningssyfte.

På webbplatsen Bookriot kan man hitta tips på intressanta engelskspråkiga bokvloggar:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje