Hoppa till huvudinnehåll

Egypten håller val i två omgångar

Egyptierna gick till valurnorna 2014 för att rösta om landets grundlag. Bild: EPA/KHALED ELFIQI grundlag

Egyptiska myndigheter har meddelat att parlamentsvalet kommer att hållas mellan den 22 mars och 7 maj senare i vår då landet går till valurnorna i två omgångar.

Den långa valproceduren är ett resultat av regeringens förhoppning att uppvisa ett så rättvist valresultat som möjligt. Det är en målsättning som stöter på hinder eftersom Egyptens största oppositionsgrupp, Muslimska brödraskapet, är förbjudet. En del av de sekulära oppositionsgruppernas ledare sitter också i fängelse.

Valet är den sista etappen i den övergångspolitik som stakades ut av landets armé i juli 2013 efter att den avsatt Mohammad Mursi från presidentposten. Regeringen hoppas att valet ska tillföra ekonomisk och politisk stabilitet till landet efter flera års tumult.

Egypten har inte haft något fungerande parlament sedan 2012 då representanthuset upplöstes i en domstol.

Vårens val väntas ändå stärka den sittande presidenten Abdel Fatah al-Sisis grepp om landet. al-Sisi är före detta kommendör i den egyptiska armén. Han kom till makten efter att armén utestängt det Muslimska brödraskapet, vinnarna i det förra parlamentsvalet, från makten.