Hoppa till huvudinnehåll

Northug gjorde en Northug

Petter Northug leder Tour de Ski.
Petter Northug leder Tour de Ski. Petter Northug leder Tour de Ski. Bild: EPA petter northug

Fyra herrar gör upp om titeln på Tour de Ski. Petter Northug fortsätter i täten efter ytterligare en slutspurtseger.

Förutom Northug kämpar Sveriges Calle Halfvarsson, Rysslands Jevgeni Belov och norrmannen Martin Johnsrud Sundby på allvar om totalsegern på Tour de Ski. Kvartetten ligger omkring två minuter framför de övriga inför veckoslutets två avgörande lopp i Val di Fiemme.

Northug avgjorde jaktstarten på 25 kilometer med fri stil sin vana trogen på skidstadion. Den förkortade tävlingens (ursprungligen 35 km) tvåa var Halfvarsson som förlorade med två sekunder mot Northug. Sundby och Belov kom i mål mindre än en halv sekund bakom svensken.

Norges Niklas Dyrhaug ligger på femte plats på touren men han och de övriga har redan minst två minuter upp till täten eftersom loppets tre första tilldelades bonussekunder. Det mesta talar för att segern i herrtävlingen kommer att gå till Norge, Sverige eller Ryssland.

Niskanen tröttnade

Iivo Niskanen hängde bra med i loppet i cirka 15 kilometer – sedan tröt orken. Niskanen startade iväg som tionde man en och en halv minut bakom täten. Han kom i mål på 16:e plats 2.36,8 minuter bakom Northug.

När mindre än 20 kilometer hade avverkats såg Niskanens krafter ut ta ta slut helt och hållet. Han kroknade ändå inte helt och chanser till en framskjuten placering för Tour de Ski-debutanten finns fortfarande.

Nu återstår två lopp i Val di Fiemme. På lördag åker herrarna en masstart på 15 kilometer med klassisk skidteknik. På söndag byter man till fri stil och avgör det hela i slalombacken i Alpe Cermis.

Jaktstart 25 km med fri skidteknik, Toblach

1. Petter Northug NOR 53.56,9
2. Calle Halfvarsson SWE +2,0
3. Martin Johnsrud Sundby NOR +2,2
4. Jevgeni Belov RUS +2,4
5. Niklas Dyrhaug NOR 1.45,9
6. Alex Harvey CAN +1.46,0
7. Dario Cologna SUI +1.46,4
8. Alexej Poltoranin KAZ +1.49,1
9. Daniel Richardsson SWE +1.51,0
10. Maxim Vylegzhanin RUS +2.08,3

16. Iivo Niskanen FIN +2.36,8
52. Perttu Hyvärinen FIN +9.33,7

Läs också

Nyligen publicerat - Sport