Hoppa till huvudinnehåll

Oenighet om Jakobstad kan gå i borgen för energiverket

Energiverket i jakobstad.
Energiverket i Jakobstad. Energiverket i jakobstad. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist energiverket

Jakobstad går i borgen för de lån som Jakobstads Energi Ab behöver. Aktiebolag måste stå på egna, inte på kommunala ben säger kritiker.

Jan-Erik Frostdahl
Jan-Erik Frostdahl. Jan-Erik Frostdahl Bild: Yle/ Kjell Vikman frostdahl

Jakobstads Energi och Jakobstads Hamn bolagiserades vid årsskiftet enligt de krav som ställs i lagstiftningen. Åtminstone borde det hela ha skett enligt lagstiftningens krav. Tolkningen av vad som är möjligt varierar.

Jakobstads Energi Ab har ingen egen energiproduktion eller nätverksamhet men äger aktier i sådan verksamhet via delägarskap i olika bolag i Katternögruppen. Stora investeringar är att vänta de närmaste åren i bland annat kärnkraft och vindkraft.
Investeringarna kräver lån som i sin tur kräver säkerheter och staden Jakobstad borgar för lånen.

Aktiebolag måste stå på egna ben

- Kommunen kan inte bevilja kommunal borgen till ett bolagiserat energiverk, det finns domstolsutslag på det, säger Jan-Erik Frostdahl som är viceordförande i Herrfors Ab:s styrelse.

Stadsdirektör Mikael Jakobsson och stadsstyrelsens ordförande Peter Boström (SFP) har inte varit anträffbara för en kommentar. Enligt stadskamrer Jonny Wallsten är det möjligt att förfara på det här viset både när det gäller energi- och hamnbolaget.

- Bolag som bildas måste vara kreditvärdiga, de kan inte tömmas så att de är utfattiga från första dagen, säger Jan-Erik Frostdahl.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten