Hoppa till huvudinnehåll

Oljepriset sjunker, men konsumenterna får vänta

Åbo Energi
Åbo Energi vill höja priset på fjärrvärme Åbo Energi Bild: Yle/Linus Hoffman växthusgaser

Oljepriset sjönk på onsdagen till under 50 dollars nivån. Priset på Nordsjöolja är det lägsta sedan maj 2009. Priset har rasat rejält det senaste halvåret. Fjolårets toppris var 116 dollar per fat.

Också 95-oktanig E10-bensin har varit billigare än på länge. Bensinen har till och med kostat mindre än 1,30 euro/liter, vilket likaså är det lägsta priset på fem år.

Men för husägare märks det låga priset inte lika tydligt. Försäljningsdirektör Matti Pentti vid St1-kedjan säger att priset visserligen är lägre än det varit under de senaste två åren, men samtidigt har staten höjt energiskatterna. Senast höjdes skatten igen vid årsskiftet.

- Priset på uppvärmningsolja sjunker nog ännu eftersom världsoljepriset sjunker, säger Pentti, men det sker med en liten fördröjning.

Fjärrvärmekunder kanske inte får lägre pris alls?

Hos Åbo Energis fjärrvärmekunder syns de lägre oljepriserna ännu mindre, eftersom tung brännolja står för bara cirka 5 procent av fjärrvärmen. Dessutom finns det ett tryck på att höja priset på fjärrvärme, eftersom avfallsförbränningsverket i Oriketo stängdes vid årsskiftet.

- Om oljepriset håller sig så här lågt, så innebär det en prissänkning på cirka 1 procent, säger Åbo Energis VD Risto Vaittinen. Det skulle betyda cirka 50 cent/ MWh mindre.

Konsumentpriserna justeras två gånger om året, och Åbo Energi meddelade för bara en vecka sedan att priset på fjärrvärme höjs med 1,24 euro/ MWh den 1 februari, så sammanlagt skulle priset ändå stiga.

Oljepriset kan sjunka ännu mer

Orsakerna till det låga oljepriset är många. Bland annat har världens ledande oljeexportör Saudiarabien börjat sälja olja billigare till Europa. Samtidigt har de oljeexporterande ländernas organisation OPEC beslutat att inte minska oljeproduktionen.

På marknaderna tror man inte att botten är nådd. Den japanska analytikern Nobuyuki Nakahara sade till nyhetsbyrån Reuters att han inte skulle bli överraskad ens om oljepriset sjunker till 20 dollar per fat.

Läs också: Oljepriset sjönk till under 50 dollar fatet
Åbo Energi höjer fjärrvärmepriser

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland