Hoppa till huvudinnehåll

Rått och vackert - precis som balett

Balettpojkarna
Lukas Bjørnebo, Torgeir Lund och Syvert Lorenz Garcia porträtteras i dokumentären Balettpojkarna Balettpojkarna Bild: Jörg Wiesner torgeir lund

Det är inte lätt att vara tonåring, och inte blir det lättare sett genom ögonen på tre lovande balettdansare. Dokumentären Balettpojkarna är en berättelse om vänskap, ambitioner, identitet och hängivenhet.

Lukas, Syvert och Torgeir upplever viktiga år i början av en balettkarriär. Det gäller att tackla medgångar och motgångar samt pressen från föräldrar, lärare och sig själv. Framför dem finns internationella tävlingar i Frankrike och Sverige. För att säkra utvecklingen är det viktigaste av allt att komma in på Norska baletthögskolan. Som en blixt från klar himmel får Lukas dessutom ett erbjudande från Royal Ballet School i London. Det är hans stora chans!

Under fyra år får vi följa killarna. År då de blir vuxna men samtidigt växer ifrån varandra. Tuffa år som är fyllda av både det råa och det vackra – precis som balett.


Orginaltitel: Balettguttene / Norge
30 dagar på Arenan
Dokumentären visades första gången i Yle Fem 2015.

Regi: Kenneth Elvebakk
Produktion: Indie Film

Se trailer för filmen på Youtube

Filmmagasinet i Yle Vega fredagen 9.1.2015 handlade om filmmusik och bland annat arbetet med musiken till dokumentären Balettpojkarna. Filmkompositörerna Matti Bye från Sverige och Henrik Skram från Norge berättar hur det är att komponera musik för film och hur det är att jobba med omusikaliska regissörer.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Ballet Boys – blod, svett & dans på tårna

Filmhistorien är full av unga människor som drömmer om att bli dansare. Som är beredda att betala priset för framgång. I svett. Veckans dokumentär visar hur verkligheten ser ut. Och musiken framhäver hur den känns.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem