Hoppa till huvudinnehåll

Spaningarna avslutades vid Replotbron

Sjöbevakningens luftkuddefarkost på uppdrag vid Replotbron.
Sjöbevakningens svävare lämnar Fjärdskär efter avslutad efterspaning. Sjöbevakningens luftkuddefarkost på uppdrag vid Replotbron. Bild: YLE/Marcus Lillkvist pådrag

Efter ögonvittnens larm sökte Sjöbevakningens luftkuddefarkost efter en snöskoter som man misstänkte hade kört ner genom isen nära Replotbron. Klockan 10:40 avslutades sökandet eftersom man inte hittade något hål i isen och ingen person har anmälts saknad.

Klockan var kvart före nio när larmet kom.

Räddningspådrag på Fjärdskär intill Replotbron.
Massivt pådrag på Fjärdskär. Räddningspådrag på Fjärdskär intill Replotbron. Bild: YLE/Marcus Lillkvist fjärdskär
- En person hade sett ljus från en lampa ute på isen, ljus som sedan plötsligt försvann, säger Ismo Ojala, räddningsledare vid Österbottens räddningsverk.

- Ljuskäglan kan ha kommit från en snöskoter, till exempel. Ljuset hade rört sig mot land, sedan svängt om och försvunnit.

Mikael Nordlund, befäl på Sjöbevakningens luftkuddefarkost, avbröt spaningarna eftersom man inte kunde hitta något hål i isen där snöskotern skulle ha kört igenom, ingen person har anmälts saknad. Dessutom har en person hört av sig och berättat att han hade varit ute på isen med snöskoter och vänt om, därför kan ljuset ute på isen försvunnit.

Räddningspersonalen hade samlats på Fjärdskär.

Tunn is

På platsen där svävaren letade är isen tunn. Isen lade sig för ett par dagar sedan, enligt en lokal isfiskare. Räddningsverkets dykare, klädda i torrdräkt, går ner sig ungefär femtio meter ut från stranden där de prövar isens bärighet. Dykarna tar sig förstås upp igen med lätthet.