Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Winiger: Terrordådet i Frankrike ställer oss på prov

Det går inte att komma ifrån: journalisterna i Paris dödades för att de hade en annan syn på pressfrihet än terroristerna.

Det var terroristernas syn mot vår europeiska yttrande- och pressfrihet.

Vår första tanke är hämnd. Men även nu måste vi leva upp till våra egna ideal, så att det inte blir en jakt "dead or alive" som spiller över på oskyldiga.

Det händer kanske redan i dag. En man med skägg och orientaliskt utseende sätter sig bredvid dig i bussen. Du hinner tänka att han kanske är muslim. Du tänker på vad terrorister gjorde i Paris på Charlie Hebdos redaktion. Det händer absolut ingenting, men du drar jackan åt dig och flyttar på dig den där omärkbara millimetern åt sidan som kännetecknar ett obehag som inte syns utåt.

Terrordådet i Paris påverkar alla. Och även om vi kan tycka att det är onödigt att publicera teckningar på profeten som retar upp muslimer så måste vi nu stå upp för pressfriheten. Nu måste vi försvara även de publiceringar som vi tycker är onödiga.

Man kan diskutera vad som är rätt och vad som är lämpligt att publicera.

Men nu har vi lämnat pratstadiet. Nu har terrorister med andra åsikter om pressfrihet än vi sagt sitt.

Terroristers mål är att sprida skräck. De vill att vi ska vara rädda.

De vill att du i dag ska känna obehag bredvid den skäggiga mannen på bussen.

Vår uppgift i dag är att skilja mellan terrorister och mannen med skägget. Eller kvinnan med slöjan.

Vi måste stå upp för rättsstaten och skjuta hämndbegäret åt sidan. Gärningsmännen ska dömas för sina dåd, inte för den religion de åberopar.

Men en seger har terroristerna redan vunnit. Den som i framtiden tänker publicera karikatyrer eller annat kontroversiellt material har nu risken för ett konkret angrepp på liv och hälsa att ta ställning till.

Torsdagens Slaget efter tolv debatterade terrordådet och dess följder.