Hoppa till huvudinnehåll

Åbolands Skärgårdsstiftelse tar över skärgårdscentret i Korpoström

Korpoström
Korpoström Bild: Yle/ Nora Engström skärgårdscentrum

Åbolands Skärgårdsstiftelse blir huvudägare för Skärgårdscentrum Korpoström. Stiftelsen för Åbo Akademi donerar sina aktier i fastighetsbolaget till Åbolands skärgårdsstiftelse.

Aktierna utgör 78 procent av bolaget. De övriga ägarna är såsom hittills Forststyrelsen och Pargas stad.

Roger Broo, Bengt Backman, Bertil Zetter
Roger Broo, Bengt Backman och Bertil Zetter från Åbolands skärgårdsstiftelse Roger Broo, Bengt Backman, Bertil Zetter Bild: Yle/ Linus Hoffman bertil zetter

I ett pressmeddelande säger skattmästare Lasse Svens vid Stiftelsen för Åbo Akademi, att stiftelsen deltagit i uppbyggnaden och utvecklandet av centret, men att det ändå inte är kärnverksamheten.

För Skärgårdsstiftelsen är donationen storslagen, säger ordförande Bengt Backman. Samtidigt påtar man sig ett betydande ansvar både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. En viktig uppgift är att aktivera den kulturella verksamheten på Korpoström.

Pargas stads verksamhet i skärgårdscentret fortsätter som tidigare, fastän det flera år har förts en diskussion om att hyran är hög. Enligt stadsdirektör Folke Öhman ger det dessutom många arbetsplatser.

- Vi har en gemensam uppgift att fylla centret med kulturverksamhet och andra aktiviteter.

Diskussioner pågår med flera intressenter om att sköta hotell, restaurang och gästhamn, också med lokala aktörer som har större möjligheter att utveckla verksamheten vintertid.

Läs också