Hoppa till huvudinnehåll

Aldrig mer detaljerade regeringsprogram

Arkitektur på Senatstorget
Arkitektur på Senatstorget Bild: YLE / Fred Wilén senatstorget

Regeringen ska inte längre skriva detaljerade regeringsprogram. I stället ska regeringen i regeringsförhandlingarna formulera tre till fem strategiskt viktiga mål som riksdagen tar ställning till i samband med omröstningen om statsministern.

De här ändringarna kunde genomföras redan då nästa regering bildas, säger en arbetsgrupp som har utrett hur statsförvaltningen kunde rationaliseras. Riksdagspartierna var representerade i arbetsgruppen.

Rapporten överlämnades till statsminister Alexander Stubb (Saml) i dag. Och han stöder oförbehållsamt förslaget.

- Det politiska beslutsfattandet är kaputt, eftersom allt sker så långsamt, säger han, och nämner som skräckexempel regeringens 317 olika strategiprogram.

Enligt förslaget ska regeringen utgående från målen utarbeta en handlingsplan. Riksdagen ska varje år godkänna en uppdaterad handlingsplan, liksom också en plan för statsfinanserna. De här ges till riksdagen som redogörelser.

Mer kollegialt samarbete behövs

Socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Jouni Backman efterlyste bredare kollegialt samarbete i regeringen.

- När regeringen har enats om ett ärende får fortsättningen inte handla om från vilket ministeriums anslag pengarna tas. Det är fullständigt obegripligt, säger Backman.

Centerns partisekreterare Timo Laaninen gillade de regelbundet återkommande uppdateringarna av handlingsplanen.

- Det får inte vara så att under en vecka besluter regeringen in i minsta detalj om åtgärderna under de följande fyra åren, säger Laaninen.

Hela pressmeddelandet om projektet kan läsas på statsrådets kanslis webbplats.