Hoppa till huvudinnehåll

Alla diffusa symptom tyder inte på borrelios

I takt med att den fästingburna sjukdomen borrelios har blivit vanligare är det också fler som misstänker att de har borrelios - även då de inte har det. För läkarna kan det ibland vara svårt att övertyga en patient om att hen inte lider av borrelios.

- Om det till exempel ringer i öronen, ett symptom som kallas tinnitus, så betyder det inte alls att man har borrelios, säger professor Jarmo Oksi vid Åbo universitets centralsjukhus.

På nätet finns en hel del symptom uppräknade i samband med borrelios. Ett populärt symptom på nätet är så kallad "hjärndimma".

Professor Jarmo Oksi.
Professor Jarmo Oksi talade vid läkardagarna. Professor Jarmo Oksi. oksi

- Ett så diffust symptom kan inte kopplas till borrelios, säger Oksi.

Oksi höll en föreläsning med rubriken "Hur kan jag övertyga patienten om att hen inte har borrelios" på årets läkardagar. Han började med att räkna upp några mindre lyckade metoder.

- Man kan inte säga till patienten: Om du inte har haft någon fästing så kan du inte ha borrelios. Det är nämligen inte alls säkert att man märker att man har en fästing. Inte heller kan man säga: Om du inte har haft en röd ring så kan du inte ha borrelios, för de flesta borreliautslag är snarare fläckar än ringar.

Antibiotikakur räcker för de flesta

Enligt Oksi har läkarna numera en rätt klar bild av sjukdomens symptom. Det finns några mycket typiska symptom på utbredd borreliainfektion, till exempel ledvärk, ansiktsförlamning och lindrig hjärnhinneinflammation. Den slutliga bekräftelsen får man genom ett blodprov, eller i vissa fall ryggmärgsprov.

Om patienten inte har några symptom alls utan bara har haft en fästing bör man däremot inte ta något borreliaprov, eftersom det kan vara missvisande. I vissa områden, bland annat på Åland, har upp till 25 procent av befolkningen antikroppar mot borrelia trots att de inte har borrelios.

En antibiotikakur på 2-4 veckor räcker för att bota de allra flesta borreliospatienter, menar Oksi. I vissa fall kan symptomen hänga kvar även efter att själva bakterien har försvunnit. Då bör man inte inleda någon ny antibiotikakur. Symptomen försvinner så småningom. Ettåriga antibiotikakurer bör man inte tillgripa, säger Oksi.

Läs också