Hoppa till huvudinnehåll

Babymoon, cykelbonanza och lyxsemester

Stranden i Tulum år 2005, innan alla fashionistas hittade dit.
Stranden i Tulum år 2005, innan alla fashionistas hittade dit. Stranden i Tulum år 2005, innan alla fashionistas hittade dit. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth tulum

Januari, årets tråkigaste månad, har precis börjat och många drömmer sig bort till varmare breddgrader. De gamla resmålen Grekland och Turkiet lockar fortfarande, men det finns också en del nya uppstickare. Här är resetrenderna för 2015.

Just nu bokas sommarens resor för fullt, men också resor för våren och till och med resor för januari. Enligt Annina Metsola på Aurinkomatkat har nämligen vi börjat vänta allt längre med att boka våra resor.

- För ungefär fem år sedan bokades resorna mycket tidigare. Nu är det mer spontant. Man följer med prisutvecklingen på nätet, och utbudet är så stort att beslutet kan tas mycket senare, säger hon.

En annan utveckling, som Jenita Sillanpää på Finnmatkat kan berätta om, är hur vi använder våra resepengar.

- Vi köper ganska dyra och lyxiga resor fastän ekonomin är dålig. Vi unnar oss mer, helt enkelt, och sparar pengar för upplevelser. Vår äventyrliga sida har också vaknat till liv. Vi har blivit modigare och vill se nya saker, inte bara Kanarieöarna.

Enligt Kristoffer Avci-Nåmark på Forex Bank varierar inte resetrenderna så mycket, men vi väljer att resa lite längre bort nu för tiden, till exempel till Mexiko.

- Trots det ekonomiska läget har resorna inte minskat. Hela Norden är mer positivt inställda till resande och väljer att lägga en större del av sin lön på det varje år, säger han.

Resetrender 2015

Vi bad Annina, Jenita och Kristoffer lista några trender för vårt kommande resande.

Utsikt över Palazzo Versace Australia.
Lyxhotellet Palazzo Versace Australia. Utsikt över Palazzo Versace Australia. Bild: CC palazzo versace australia

Lyxresor
Vi vill resa till fina ställen med lyxiga hotell där vi kan skämma bort oss. Spa och femstjärniga hotell med stora pooler och fin service med bra mat är melodin. När tiderna är sämre kan vi inte resa så mycket men istället satsar vi ordentligt på en stor resa, och vi sparar också lite längre för vår resa. Kvalitet, hellre än kvantitet.

Hotellet avgör
En del kanske inte reser till ett land, utan till ett hotell. Barnfamiljer vill åka till barnfamiljshotell med Bamseklubb och annat underlättande, medan barnlösa kanske åker till hotell där det inte alls finns barn. Valet av resmål avgörs alltså av hotellet.

Bo i hus eller lägenhet
Speciellt i Norden kan vi se ett uppsving för sidor där man kan hyra boenden hos privatpersoner. Många som åker till exempelvis USA hyr ett helt hus åt sin familj istället för att bo på hotell. Nu finns det också webbsidor där man kan boka in middagar hemma hos folk. Lite som Halv åtta hos mig, men på utan tv-kamerorna.

Semesterfirare vid Murphy's Myrtle Beach Resort SC på 1960-talet.
Semesterfirare vid Murphy's Myrtle Beach Resort på 1960-talet. Semesterfirare vid Murphy's Myrtle Beach Resort SC på 1960-talet. Bild: CC retrosemester

Retrosemester
Vintage gäller inte bara kläder och grejer numera, utan också resor. Kanarieöarna och Bulgarien leder stort i den här kategorin. Det gäller också att boka de sjafsigaste hotellen. Där ska du sedan sitta och dricka hot shots om du vill vara cool. Det här är den totala motsatsen till lyxresorna.

Vi åker västerut
Mexiko och Amerika lockar mer än de gamla godingarna Thailand och Maldiverna. Thailand säljer ganska bra och har sina stamkunder, men trenderna visar att allt fler blir nyfikna på Mexiko. Kolla till exempel in pärlan Tulum i Mexiko, som kryllar av modebloggare.

Må bra-resor
Vi sportar, äter hälsosamt, utövar diverse mindfulnesaktiviteter och kopplar av. Eller så cyklar vi 1000 kilometer på en vecka (cykling blir mer och mer populärt). Huvudsaken är att vi gör något. Aktiviteter som just cykling, dykning och surfning är poppis.

På flytande vassöar i sjön lever de kvarvarande ättlingarna från urufolket.
Besök ättlingarna från urufolket på Titicacasjön - på en flytande ö. På flytande vassöar i sjön lever de kvarvarande ättlingarna från urufolket. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth flytande öar

Leva som lokalbefolkningen
Vi vill uppleva det äkta livet i landet vi befinner oss i. Till exempel kan vi övernatta en vecka i en jurta i Mongoliet, eller bo tillsammans med en familj i Thailand och lära oss laga thaimat. Eller kanske hänga med en italiensk tant som lär oss hur man gör pasta. Språkstudier går också in under den här trenden.

Babymoon
Par som väntar barn åker iväg på en sista resa på tu man hand. De har det mysigt och pajar magen, äter gott och njuter. En orsak till det här är att prins William och Kate gjorde det, så nu vill alla göra som de.

Man med digitala google glasögon.
Digitala brillor hjälper när du ska välja mat. Man med digitala google glasögon. Bild: Loic Le Meur google glasögon

Ensamvargen
Att resa ensam blir allt mer populärt. Vi har blivit modigare, kanske för att vi är bättre på engelska och andra utländska språk.

Tekniska hjälpmedel
Kristoffer tror att Google glass, en typ av digitala internetanslutna glasögon, kommer att vara till stor nytta i framtiden. Om du till exempel befinner dig i ett land där du inte kan språket kan du använda dem för att översätta en meny eller liknande. De ska vi absolut hålla utkik efter under de närmsta åren.

De populäraste resmålen

Fastän vi blivit mer äventyrliga och kräver mer av vår semester än enbart sol och bad, är det ändå de gamla dragplåstren Grekland och Turkiet som ligger högst på försäljningslistan. Greklands turism minskade 2008 när det gick dåligt för landets ekonomi, men under 2013 ökade resorna dit och nu är de nästan tillbaka på samma nivå som förr.

Ser vi på statistik från år 2014 för ett webbföretag som säljer billiga flygresor ligger Berlin, London, Amsterdam, Barcelona och Paris i toppen.

Ett annat resmål som kommer stort är Kroatien. Också Malta, Mallorca och Ibiza håller sig i toppen. Vi kanske inte heller håller oss till endast ett ställe när vi reser. Jenita berättar att paketresor och rundresor säljs allt mer, eftersom man vill hinna se så mycket som möjligt under sin resa.

Enligt Kristoffer är vi nordbor ändå ganska lika och tråkiga när det gäller resmål, speciellt under vintern. Oftast är det Thailand och Gran Canaria som är mest populära över jul och nyår. Men vi kan också se att Karibien med länder som Dominikanska republiken, Kuba och Mexiko har fått ökat intresse i just Norden.

Folk reser som sagt lite längre än de gjorde tidigare, och hur roligt är inte det? Har du bokat in någon resa? Kommentera gärna!

Nyligen publicerat - X3M