Hoppa till huvudinnehåll

Bröderna Kouachis väg till radikalism

Saïd kouachi.
Saïd Kouachis ID-bevis hittades i den bil som gärningsmännen flydde i från Charlie Hebdos redaktion. Saïd kouachi. Bild: AFP / Lehtikuva kouachi

De två bröder som misstänks för dödsskjutningarna på tidningen Charlie Hebdo i Paris på onsdagen visade sig vara kända islamister. Båda fanns på USA:s lista över personer som inte får resa till USA. Redan före onsdagen var de väl kända bland amerikanska och franska myndigheter som bekämpar terrorism.

Samtidigt som polisjakten på de terrormisstänkta bröderna Kouachi fortsatte i Frankrike fylldes internationell media av uppgifter om brödernas bakgrund. Rapporterna är inte helt samstämmiga, men klart är att de misstänkta gärningsmännen hade haft en svår barndom.

Både Chérif Kouachi (32 år) och Saïd Kouachi (34 år) föddes i Frankrike. Deras föräldrar kom från Algeriet, men bröderna blev föräldralösa redan som två och fyra år gamla. Det förekommer uppgifter både om att föräldrarna skulle ha övergett dem och att de skulle ha dött. Pojkarna uppfostrades av en muslimsk fosterfamilj i Rennes i västra Frankrike efter en tid på barnhem. Chérif utbildade sig till idrottsinstruktör innan han flyttade tillbaka till Paris.

Chérif var den broder som sedan tidigare var mera känd för myndigheterna.

Saïd var den som nu har fått myndigheterna att misstänka bröderna för blodsdådet. Saïds ID-bevis hittades i den bil som gärningsmännen flydde i från Charlie Hebdos redaktion. Han blev också igenkänd när attentatsmännen stal sin följande flyktbil.

Misstänkta för Charlie Hebdo-dådet.
Chérif och Saïd Kouachi. Misstänkta för Charlie Hebdo-dådet. Bild: EPA/FRENCH POLICE/HANDOUT cherif kouachi

Chérif på TV redan 2005

Den yngre brodern Chérif uppträdde till och med i TV år 2005 i en dokumentär om islamisk extremism. Han började som pizzabud, och beskrevs som en normal invandrarungdom som gillade rapmusik och flickor innan han blev radikal. Som sin bror kopplades han ändå till småstölder och knarkbrott. År 2008 dömdes han till ett 18 månaders fängelsestraff efter att ha försökt ansluta sig till islamistiska trupper i Irak.

Det var en muslimsk predikant som fick Chérif att radikaliseras. I TV-programmet sade Chérif att predikanten hade lärt honom att de heliga skrifterna bevisar nyttan med självmordsattacker.

- Det står skrivet att det är bra att dö som en martyr, sade Chérif.

Under rättegången motiverade han sin vilja att åka till Irak med de amerikanska truppernas övergrepp mot fångarna i Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad.

Systematisk rekrytering

Rättegången 2008 visade att ungdomar systematiskt rekryterades till det muslimska ”heliga kriget” i den förort i Paris där Chérif bodde. Försvarsadvokaten sade att han helt enkelt hade kommit i dåligt sällskap. Under rättegången uppgav Chérifs försvar att han hade mycket lite militär utbildning. Han ska ha joggat i Paris för att förbättra sin kondition och lärt sig hur ett Kalashnikovgevär fungerar genom att studera en ritad bild.

Då beskrevs han ännu som en motvillig krigare i det ”heliga kriget”, som närmast var lättad av att ha stoppats av det franska kontraspionaget när han var på väg att borda att flyplan som skulle ta honom mot krigsfälten i Irak.

Men bilden bland hans åsiktsfränder var en annan. På torsdagen sade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazaneuve att andra unga som ville blir jihadister hade beskrivit honom som ”våldsamt antisemitisk”.

Fängelset kan ha knäckt Chérif

På torsdagen trädde också Chérifs tidigare advokat Vincent Olivier fram i tidningen Le Parisien och sade att fängelset förändrade Chérif. Chérif blev enligt Olivier introvert och började odla skägg. Olivier misstänker att fängelset förvandlade Chérif till en tickande bomb.

Efter att han 2009 blev frisläppt från fängelset sålde han i ett halvt år fisk på en supermarket i Paris förorter. Chérifs chef har vittnat om att Chérif då var en utmärkt fiskhandlare.

- Han var lugn, skötsam och aldrig distraherad av skvaller med kolleger, sade chefen.

Chérif skaffade sig också en flickvän. Myndigheterna upplevde att det inte fanns någon orsak till oro.

Men 2010 fängslade polisen Chérif igen. Han misstänktes för att ha deltagit i planer för att frita en militant islamist som hade dömts till livstidsfängelse för att ha sprängt en bomb på ett tåg 1995. Men bevisen räckte inte för ett åtal, och Chérif släpptes fri.

Saïd kan vara utbildad i Syrien

Den äldre brodern Saïds ID-kort hittades i flyktbilen. Myndigheterna känner inte till lika mycket om honom som om Chérif. Han var arbetslös och bodde i staden Reims. Han hade aldrig åtalats men hade enligt uppgifter varit verksam i utkanten av den olagliga verksamhet som Chérif har sysslat med.

Enligt amerikanska uppgifter hade han fått militär träning i Jemen för fyra år sedan.

Vittnen till dödskjutningarna på Charlie Hebdo har ändå berättat att gärningsmännen svor trohet till al-Qaidas gren i Syrien.

Imamen i det bönerum som Saïd brukade besöka har sagt att Saïd brukar bära nordafrikanska kläder och hålla sig för sig själv.

Radikala nätverk

Det är oklart hur starka band Chérif och Saïd verkligen hade till al-Qaida i Syrien. Däremot blir det allt klarare att Chérif hade haft kontakter till ett oorganiserat nätverk av extremister som sträcker sig från Storbritannien till Libyen och Syrien.

Som fängslad 2010 träffade Chérif Djamal Beghal som organiserade extremister i Storbritannien i slutet av 1990-talet och fängslades i Frankrike 2001 för att ha planerat ett bombdåd mot USA:s ambassad i Paris.

Det var Djamal som mötte Chérif då denne blev frisläppt från fängelset år 2010 och de samarbetade sannolikt i försöket att frita gärningsmannen som sprängt tågbomben 15 år tidigare.

I fängelset ska Chérif också ha träffat Salim Benghalem, misstänkt för att organisera terrororganisationen IS verksamhet i Syrien.

Redan 2003 aktiverade Chérif sig i nätverket Buttes-Chaumont som skickade ett dussin krigare till al-Qaidas läger i Irak.

En av Chérifs tidigare kumpaner dök nyligen upp i Tunisien, där han misstänks för att ha dödat en lokalpolitiker.

Trots bröderna Kouachis förflutna och deras kopplingar till extremister var den franska säkerhetstjänsten inte särskilt oroad över dem. Huvuduppmärksamheten riktades mot yngre extremister som återvänder från krigsfälten i Mellanöstern. Bröderna Kouachi räknades som ett mindre hot på grund av deras ålder.

De var sedan onsdag förmiddag på flykt misstänkta för ett av de värsta våldsdåden under Frankrikes efterkrigstida historia.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes