Hoppa till huvudinnehåll

Det blir Ett Herrans Liv i Hindersby

Repetitionerna på "Ett Herrans Liv" är i full gång
En rövande vikingaättling luggas här av en amper kvinna i byn. Repetitionerna på "Ett Herrans Liv" är i full gång Bild: Yle/Sune Bergström ett herrans liv

Repetitionerna är i full gång inför premiären för den historiska pjäsen "Ett Herrans Liv" i Hindersby, Lappträsk fredagen den 16. januari. Isa Stenberg är producent, hon har också skrivit pjäsen, som regisseras av Robert Jordas. Pjäsen handlar om den svenska tiden i Östnyland från 1100-talet tills ryssarna tog över landet 1809.


Isa har skrivit pjäser om Hindersby på 1940, 1950 och 1960-talet men att skriva en pjäs om 1970-talet kändes litet för nära tyckte hon. Då fick hon en idé:

- Där jag bor, på min backe finns en stenåldersgrav. Jag blev väldigt inspirerad och tänkte vad är det för människor som har bott här 8000 år tillbaka i tiden? Vem har bott här de senaste 1000 åren? Vad är det för människor, vad har dom gjort, vad har dom tänkt, vad har dom drömt? Och så började jag forska börjande från 1100-talet då svenskarna kom hit med sina första korståg.

Resten är så att säga historia - efter ett års forskningsarbete började Isa skriva pjäsen som Hindersbyborna nu spelar på Hemborgs scen. En av skådespelarna, Leif Andesson har varit med i alla Isas pjäser. Han säger att arbetet med pjäserna har varit bra för byagemenskapen. Unga generationer Hindersbybor får på det här sättet lära känna sina förfäder.

Läs också:

Ett herrans liv i Hindersby
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!


Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland