Hoppa till huvudinnehåll

Kaos och hatstämning vid Åbo hälsovård

Vårdtillbehör distribueras nu genom en servicepunkt på Tallbacken.
Vårdtillbehör distribueras nu genom en servicepunkt på Tallbacken. Vårdtillbehör distribueras nu genom en servicepunkt på Tallbacken. Bild: Yle/Linus Hoffman hälsovården i åbo

I Åbo har distributionen av vårdtillbehör flyttat till nya utrymmen. Det har lett till kaos och sådan hatstämning, att staden har anlitat väktare för att lugna ner hätska situationer.

Det är fråga om artiklar som långtidssjuka och kroniskt sjuka kan få för sin vård, såsom mätstickor för blodsockermätning, stomiprodukter och olika artiklar för dialys.

Distributionen av vårdtillbehör sköttes fram till julen vid Trädgårdsgatan, dit patienter kunde komma och hämta artiklarna under normala öppettider. Men från trettondagen finns servicen i en mindre lokal på Tallbacken, där det inte längre finns lagerutrymme som tidigare. Därför måste man förhandsbeställa sina artiklar. Men det har alla Åbobor inte uppmärksammat.

- På onsdagen var stämningen så hätsk och personalen kände sig så hotad av aggressiva människor att vi måste anlita väktare, förklarar överläkare Minna Kaarisalo vid Åbos primärhälsovård. Väktaren fanns på plats på torsdagen, men situationen var så kaotisk att han till och med föreslog att man borde skaffa pansarglas. Folk betedde sig verkligen underligt och på ett helt oacceptabelt sätt.

Förbrukningsartiklarna ska beställas på förhand minst tre veckor innan de avhämtas. Beställningen kan göras elektroniskt dygnet runt, eller per telefon, men både på onsdag och på torsdag tog telefontiderna snabbt slut.

Kaarisalo beklagar situationen, och säger att informationen tydligen borde ha varit tydligare, trots att man skickade brev till alla de mer än 6 000 klienter som under året hämtat vårdtillbehör.

- Men systemet med förhandsbeställning har redan i flera år fungerat bra till exempel i Reso och i Helsingfors. Det tar förstås tid innan folk vänjer sig vid ett nytt system, och de som har beställt i förväg har varit mycket nöjda med servicen.

Väktaren kommer att finnas vid distributionen ännu på fredag, varefter man hoppas att situationen har lugnat sig.

Behöver du vårdtillbehör? Här finns Åbo stads instruktioner för hur du ska beställa dem.

Läs också