Hoppa till huvudinnehåll

Vårberga skola i Borgå flyttade in i baracker

Vårberga skolas baracker.
Vårberga skolas baracker. Bild: Yle / Hanna Othman vårberga skola

Lärare och elever i Vårberga skola har alla dragit en lättnadens suck efter jullovet. De måste flytta in i baracker, men positivt är att luften nu fri från mögelsporer.

Det är baracker på sportplanen i Vårberga som gäller för årskurs ett till sex i Vårberga skola. De flyttade in efter jullovet. Skolgården är inte mycket att hurra för, men eleverna är till freds med de nya utrymmena.

– Det är roligt med ny start i skolan, säger sjätteklassisten Linus Ollas.

– Jag tyckte det var spännande att komma hit och se på utrymmena, när man inte alls visste hur stort klassrummet skulle vara och var man skulle sitta. Jag undrade också hur man ska få en matsal att rymmas i baracker, säger Anna Käki.

– Skolgården är stor men tråkig när det inte finns gungor och annat. Men om man leker bollen i burken eller kurragömma så går det nog bra, säger Alfred Busk.

Mångsidiga baracker

Första dagen fick eleverna gå runt till de olika utrymmena för att lära sig var allting ligger. I barackerna finns bland annat en slöjdsal, en datorsal, en matsal och ett bibliotek.

Baracker.
Baracker. Bild: Yle / Hanna Othman vårberga skola
– Det känns ganska bra. Utrymmena är rymliga och lämpar sig bra, säger sjätteklassisternas lärare Tove Heinonen.

Heinonen säger att hon genast märkte attluftkvaliteten är bättre i barackerna än i det gamla klassrummet.

- Det kändes jätteskönt genast efter den första dagen. Vi orkar mera och har inte den huvudvärk som många av oss led av.

Tomma väggar

Heinonen säger att de saknar sina gamla häften och böcker, men samtidigt känns det lyxigt med helt nya böcker. Inga teckningar fick heller följa med från den gamla byggnaden för att inte riskera att mögelsporer följer med.

Teckningar på väggen ger den personliga prägeln i varje klassrum, men årskurs sex har redan börjat rita nya konstverk som kan hängas upp i det nya klassrummet.

I årskurs sex har alla en egen pekdator som de jobbar med. Internetanslutningen har det inte varit några problem med, men projektorn fungerar inte ännu. Så småningom fixas nog allt enligt Heinonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland