Hoppa till huvudinnehåll

Victoria Yaroshik målar på finlandssvenska

Victoria Yaroshik, bildkonstnär i Nådendal
Victoria Yaroshik, bildkonstnär bosatt i Nådendal Victoria Yaroshik, bildkonstnär i Nådendal Bild: Nilla Hansson victoria yaroshik

Victoria Yaroshik lämnade S:t Petersburg och ett arbetsliv inom business för att bli finlandssvensk bildkonstnär på heltid.

Victoria som är utbildad diplomingenjör sadlade om och gick på målerikurser. I dag lever hon som bildkonstnär i Nådendal.

Fick smak för det finlandssvenska

Hon träffade sin blivande finlandssvenska man i skidbacken i finska Lappland och föll direkt. För mannen som fick henne att flytta till Nådendal och bli finlandssvensk. Att Victoria valde att satsa speciellt på att lära sig svenska beror på att hon så gärna vill kunna kommunicera med de finlandssvenska svärföräldrarna. "Mamma och pappa" som hon kallar dem. Hon har också efter fyra år i Åbotrakten fått smak för alla finlandssvenska sammanhang som hon numera ingår i, till exempel Åbo Arbis och Åbo Konstklubb.

Victoria Yaroshik, bildkonstnär bosatt i Nådendal
Victoria Yaroshik, bildkonstnär bosatt i Nådendal Bild: Nilla Hansson bildkonstnär bosatt i nådendal

Ingenting är för svårt

Victoria har inte upplevt flyttandet från Ryssland som besvärligt överhuvudtaget. Hon har dagligen kontakt med sin mamma på Skype. Och hon säger att det är hur lätt som helst att åka och hälsa på släkten till S:t Petersburg. I dag är världen liten, enligt Victoria. Hon har en häpnadsväckande opitimistisk inställning til livet.

- Det finns ingenting svårt som man inte kan klara. Man kan lära sig nya språk. Det kan visserligen ta lite tid, men det är inget problem. I alla situationer måste man hitta sin egen väg och fundera lite och klara det.

Svarta havet möter Skärgårdshavet

Måleriet är inte nytt för Victoria Yaroshik. Hon har målat så länge hon kan minnas. När hon nu fick möjlighet att måla på heltid, tog hon chansen! I december hade hon utställning i centrala Åbo. En utställning som hon själv övervakade. Hon målar inte för pengar, säger hon. Hon vill hellre göra något bra för andra människor. Hon tycker det är roligt att tala med människor som kommer in och tittar på hennes bilder. Victoria är påverkad av både rysk teknik och Steiner. Hennes lärare i S:t Petersburg hade fått sin måleriutbildning vid en schweizisk steinerhögskola. Sagor har en stor betydelse i Victoria Yaroshiks konstvärld. Men också konkreta naturupplevelser, som maskrosor och småfåglar. Och Svarta havet från barndomen på Krim möter Skärgårdshavet i hennes bilder.

Läs mer om Victoria Yaroshik här

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland