Hoppa till huvudinnehåll

Flispris står sig mot oljepris

Flis i högar.
Flis i högar. Bild: YLE / Seppo Nykänen värme

Än är flis ett konkurrenskraftigt bränsle trots att oljepriset fallit kraftigt. Det säger Stefan Högnabba, vd på PK Bioenergi. Bolaget är ett anskaffningsbolag som ser till att delägarna Kronoby energiandelslag och Pedersöre Värme
har tillgång till flis. Tillsammans har de 13 större värmecentraler i de två kommunerna.

Den senaste investeringen var en gemensam flisterminal som byggdes i fjol i Kållby där man kan flisa klenvirke. En hektar är asfalterad och där kan lagras upp till 20 000 fast kubikmeter. Det garanterar tillgång och kvalitet på råvara, säger
Högnabba.

- Den snörika vintern visar att terminalen ger en stor fördel.

Flispris

Som vd för anskaffningsbolaget följer Högnabba med energipriserna. Än står sig priset på flis gentemot oljepriset, säger Högnabba, men marginalen krymper. Senast han köpte in olja för reservkraft låg priset på 65 cent per liter.
Priset får sjunka ända till 55 cent och flis står sig fortfarande i konkurrensen.

- Än är vi alltså konkurrenskraftiga men gränsen närmar sig.

Men priset är inte allt. En annan står fördel med flis som Högnabba lyfter fram är prisstabiliteten. Vi följer inte med när oljan stiger utan kör med jämn prisnivå. Det ger trygghet åt kunderna.

- Här är det inga snabba ryck, varken uppåt eller neråt.

Just nu planerar PK Bioenergi för en årsförbrukning på 75 000 kubikmeter per år. Högnabba räknar att det är sammanlagt cirka 2 miljoner euro per år som blir kvar i regionen åt olika aktörer tack vare flisuppvärmning.