Hoppa till huvudinnehåll

Nästan alla finlandssvenskar på nätet

Barn som sitter vid en datorskärm.
Ända fram till 75 är minst hälften ute på nätet, berättar forskaren Kjell Herberts på Åbo Akademi i Vasa. De äldre har kanske inte en egen dator, men använder barn och barnbarns datorer. Barn som sitter vid en datorskärm. Bild: Yle webbanvändning

Närmare 90 procent av finlandssvenskarna använder nätet. Dagligen nätsurfar 70 procent och närmare 60 procent är aktiva på sociala medier. Det här framgår av uppgifter ur den finlandssvenska Barometern som publiceras i dag.

Vi är alltså flitiga internetanvändare som söker fakta på nätet och följer med facebookstatusar.

Hälften av 75-åringarna aktiva

Det är ytterst få under 60 år som inte använder internet.

Kjell Herberts
Ända fram till 75 är minst hälften ute på nätet, berättar forskaren Kjell Herberts på Åbo Akademi i Vasa. De äldre har kanske inte en egen dator, men använder barnens och barnbarnens datorer. Kjell Herberts Bild: Yle sociolog

- Ända fram till 75 är minst hälften ute på nätet, berättar forskaren Kjell Herberts på Åbo Akademi i Vasa. De äldre har kanske inte en egen dator, men använder barn och barnbarns datorer.

De ivrigaste nätanvändarna hittar vi i åldersgruppen 15-25 år. Där är det sociala medier som gäller.

- Hela 90 procent är online dagligen eller flera gånger i veckan.

Populärast är kvällstidningarna

Vi tar också del av nyhetstjänster på nätet. Märkbart är att kvällstidningarna är populärare än både Yles och de finlandssvenska tidningarnas nättjänster.

- På första plats kommer de finska kvällstidningarnas nätupplagor och på andra plats rikssvenska Aftonbladet och Expressen, berättar forskaren Kjell Herberts på Åbo Akademi i Vasa.

Herberts betonar att det inte handlar om att nyhetssajterna skulle slå ut varandra, utan att de kompletterar varandra.

- Man söker inte efter finlandssvenska eller lokala nyheter i de finska eller de rikssvenska kvällstidningarna, säger Herberts. Det handlar om andra typer av nyheter som underhållning, dagens diskussion eller kuriosa. Kvällstidningarna är väldigt bra på att sälja nyheter.

Finlandssvenskarnas nyhetssajter
Finlandssvenskarnas nyhetssajter Bild: Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi/ Kjell Herberts finlandssvenskarnas nyhetssajter

Yle täcker hela Svenskfinland

På tredje plats hittar vi Svenska Yle som är kittet i Svenskfinland.

- De finlandssvenska tidningarna kommer längre ner i listan och är starka lokalt, konstaterar forskaren Kjell Herberts. Svenska Yle täcker hela Svenskfinland medan de finlandssvenska dagstidningarna är lokala eller regionala.

Efter Svenska Yle kommer (i popularitetsordning) Yles finskspråkiga utbud, de österbottniska HSS-tidningarna, Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet.

Den finlandssvenska Barometern finansieras i huvudsak av Svenska Kulturfonden och görs av Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes