Hoppa till huvudinnehåll

Styr upp ditt liv med psykosyntes

Susanna Hemming är utbildad coach i psykosyntes.
Susanna Hemming är utbildad coach i psykosyntes. Bild: Yle / Hannah Norrena susanna hemming

Psykosyntes som terapiform har under de senaste årtionden nått allt större uppskattning och en utbildning inom läran har funnits i Finland sedan 2003. Det är en psykologisk modell som går under rubriken friskvård som fokuserar på människans utvecklingsmöjligheter.

Susanna Hemming är coach och samtalsterapeut i psykosyntes och har även en magisterexamen i utvecklingspsykologi. Hon är aktiv i Vasa där hon hjälper folk att hitta rätt i livet.

- Oftast är det folk som vill ha hjälp med något som inte fungerar eller varit med om något omvälvande som livskriser, sorg, skilsmässor. Vissa vill stärka sig själva och jobba med sin självkänsla och självbild. Den där rösten man refererar ens liv har en tendens att vara ganska negativ men man kan träna den så den hjälper en istället för att stjälpa en.

Bakgrund

Psykosyntesen startade i Italien då Roberto Assagioli som var läkare och psykoanalytiker jobbade med psykoanalys som Freuds lärjunge tröttnade på att psykvården alltid fokuserade på det som var sjukt och svårt. Han ville lyfta fram att oberoende vilka svårigheter man har så har alla människor även en frisk kärna och ett stort potential, styrkor som kan vara till hjälp i helandet av den mänskliga själen.

- Inget ska ju bort men vi ska titta på vilka vi är och vilka mönster vi har för att lära känna oss själva bättre, bli mer medvetna och accepterande. En inre presterare är ju behändig att ha ibland men tar den över är det mindre bra. Man kan använda sina olika delpersonligheter som hjälpmedel men det är viktigt att de är i balans.

Två händer som hålls upp med texten "be unique" och "you're beautiful" skrivna på handflatorna.
Två händer som hålls upp med texten "be unique" och "you're beautiful" skrivna på handflatorna. Bild: Yle/Ilon Adlercreutz kroppsideal

Dags att söka hjälp?

Man behöver inte nödvändigtvis ha ett stort eller aktivt problem för att gå på samtal. I coaching jobbar man mot ett mål och träffas t.ex. 8-.10 gånger men vill man gå på terapi och har mycket i sin själsliga ryggsäck kan det behövas ett längre samarbete.

- Att prata med en utomstående är alltid bra. Har du relationsproblem är du ju en del av det mönstret och då kan det behövas en utomstående som kan ställa andra frågor och ge en större helhetsbild. Dessutom blir det lätt så att man inte kan vara helt ärlig med någon som står en nära för man är rädd för deras reaktion, därför kan det vara bra att tala med någon som inte privat är investerad i dig. Förhoppningsvis är terapirummet det ställe där du kan säga precis vad som helst.

Hur ska man då veta när det är dags att söka utomstående hjälp?

- När ditt mående påverkar ditt liv. när du inte längre är glad åt någonting, när du inte längre är nöjd med någonting, när det inte känns bra att stiga upp eller du inte kan glädjas åt människorna du har runt dig eller solen som skiner en vacker dag…senast då är det dags.

Susanna Hemming gästade Lördax 3 januari 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.

Nyligen publicerat - Hälsa