Hoppa till huvudinnehåll

Påkostade bröllop är ute - hatt inne

bröllop
Nya bröllopsklänningar förevisades på bröllopsmässan i Helsingfors på söndagen. De kostar i medeltal 1000 euro. bröllop bröllop

Enligt den rådande trenden är det särskilt viktigt att kunna sätta en personlig prägel på sitt bröllop. Det här anses vara mycket mer angeläget än att hålla en påkostad fest med massvis med gäster.

Det finns många olika klänningsalternativ för bruden i år. Enligt modeskapare ska hon gärna ha på sig en bred prinsessvariant med många glänsande detaljer, eller en smalare vintageklänning. En trend är dessutom att bära hatt.

sonja wikström
Bröllopsplanerare Sonja Wikström. sonja wikström sonja wikström
- Det är inte så vanligt här i Finland nu men det är på kommande. En annan trend som är på kommande är att gästerna har hatten på. Jag tycker att det är mycket fint. I Sverige och England ser man att många bär hatt på bröllop, kommenterar bröllopsplaneraren Sonja Wikström på företaget Orchidea.

När det är sämre ekonomiska tider så vill många spara, också på bröllopet. Ett vanligt sätt att göra det på är att ha färre gäster, och att låta bli att bjuda in artister som uppträder. Men det finns också andra knep.

- De unga brudparen vill ha ett sådant festställe att de kan ha egen catering och ha med egna drycker, fortsätter Wikström.

Heikki Hartikainen
Heikki Hartikainen, årets guldsmed 2015. Heikki Hartikainen heikki hartikainen

Bröllopet ska vara personligt och roligt

En typisk bröllopsbudget ligger enligt bröllopsplanerare på cirka 5 000 euro, vilket är mindre än tidigare. Sparsamheten syns också när det kommer till vigselringar.

- Folk funderar i allmänhet mer på vilka ringar de köper. Hurdant material det är, vilket slags guld som används, hur dyra ädelstenarna är. Kunderna har blivit mer medvetna, kommenterar Heikki Hartikainen, som är utnämnd till Årets guldsmed 2015.

Att spendera en massa pengar på att gifta sig håller alltså på att bli mindre vanligt i Finland. Mer fokus ligger istället på att bröllopet ska bli både personligt och roligt.

Läs också