Hoppa till huvudinnehåll

Elbil sparar pengar och räddar miljön i Raseborg

Raseborgs nya elbil av märket Nissan e-NV200.
Raseborgs stads nya elbil av märket Nissan e-NV200. Raseborgs nya elbil av märket Nissan e-NV200. Bild: Raseborgs stad postbil

Raseborgs stad börjar från och med tisdag 13 januari använda en elbil för att transportera stadens interna post. Staden motiverar anskaffningen av elbilen med att det är en konkret klimathandling och dessutom en besparing.

Raseborg räknar med att bensinkostnaderna för en bil rör sig kring 6 000 euro per år medan det är gratis för staden att ladda el som dessutom produceras lokalt i stadens energiverk.

Raseborg är också med i det så kallade HINKU-projektet som jobbar för koldioxidneutral verksamhet. Inom projektet försöker man hitta nya tekniska lösningar som är både klimatsmarta och bra för stadens tomma kassakista.

I ett pressmeddelande från staden säger gatuchef Piia Nordström att elbilen är ett bra exempel på miljöstödande åtgärder.

Nordström ansvarar för stadens HINKU-projekt och räknar med att antalet elbilar kommer att öka.

Ekenäs Energi kommer också att installera flera laddningspunkter för elbilar på olika ställen i Ekenäsområdet. Den 28 januari ordnar staden och Ekenäs Energi ett jippo kring elbilar och kommer då också att visa hur laddningsstolparna fungerar.

Läs mera om Ekenäs Energis laddningstolpar.

Läs också