Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar vill ha kort höstlov i Kyrkslätt

Erica, Nanna och Caitlin föredrar längre sommarlov.
Erica, Nanna och Caitlin föredrar längre sommarlov. Erica, Nanna och Caitlin föredrar längre sommarlov. Bild: Yle/Hanna Nordenswan caitlin

I Kyrkslätt har bildningsnämnden försökt få igenom ett beslut om ett längre höstlov – motiveringen är att många familjer åker på semester under höstlovet. Föräldrarna och kommunstyrelsen sätter ändå käppar i hjulet för beslutet.

Lenita Lehtonen, ordförande för Hem och skola i Kyrkslätt och förälder till två elever, tycker att ett tvådagars höstlov räcker väl till.

- Man kunde dela höstlovet till en fredag och en måndag – då blir det ändå två kortare veckor.

Det bildningsnämnden motiverat sitt initiativ med är att många föräldrar gärna åker på semester under höstlovet, och då gärna tar ut ledigheten lite mer. Det förstår Lehtonen, men tycker ändå att majoriteten ska få bestämma.

- Jag tänker på den största delen av föräldrarna – majoriteten är av åsikten att två dagar räcker. De som har små barn kan ha svårt att ordna ledigt en hel vecka på hösten när det just varit sommarlov och jullovet står bakom dörren.

Dessutom ser den ekonomiska situationen olika ut i olika familjer.

- Man måste tänka på familjer där det bara finns en förälder, hur ska de ordna så mycket lov under året?

Lenita Lehtonen, ordförande för Hem och skola i Kyrkslätt.
Lenita Lehtonen, ordförande för Hem och skola i Kyrkslätt. Lenita Lehtonen, ordförande för Hem och skola i Kyrkslätt. Bild: Yle/Hanna Nordenswan hem och skola i kyrkslätt

Öppnar möjligheter för föreningar

I bildningsnämnden tycker man att det finns goda argument för båda sidorna, men det som styrde mot en veckas lov var det faktum att många familjer väljer att vara bortresta i en hel vecka trots att lovet endast är några dagar.

- Då kan det kännas som ett straff för vissa elever som måste sitta i skolan när kompisarna är i södern, säger Johan Miettinen (SFP), som sitter i bildningsnämnden.

Nu har ändå kommunstyrelsen övertagit ärendet och kommer att rösta i frågan på måndag.

- Lärarna känner ofta att veckan blir söndrig och att bara hälften av eleverna är på plats. Det stämmer att en del föräldrar har svårt att ordna program för barnen, men det öppnar också möjlighet för olika klubbar och föreningar – det är mer motiverande med ett femdagarsläger än en tvådagars liten kurs, säger Miettinen.

Johan Miettinen (SFP).
Johan Miettinen från bildningsnämnden. Johan Miettinen (SFP). Bild: Yle/Hanna Nordenswan johan miettinen

Styrelsen tog över

Kommunstyrelsen beslöt i december att ta över höstlovsärendet från bildningsnämnden, eftersom styrelseordföranden ansåg att nämnden inte fattat rätt beslut. Johan Miettinen tycker att det är märkligt.

- Bildningsnämnden finns till för att gå igenom skolärenden, vi har all information för att fatta beslut. Ifall det kommer ny information efter att vi fattat beslut, då kan jag förstå att styrelsen tar över, men så är inte fallet nu.

Styrelsen har nu frågat föräldrar i Kyrkslätt om deras åsikter, och kommer att ta ställning i frågan på måndag. Gun-Maj Beck (SFP), som sitter i Kyrkslätt kommunstyrelse, påminner att man måste tänka på de familjer som inte har möjlighet att resa iväg på hösten.

- Många föräldrar har tagit kontakt och ansett att två dagar räcker och en vecka är för länge. Vi ska komma ihåg att många reser med sina barn, men väldigt många har inte möjlighet till det och hemmen har problem med sysselsättning för barnen i en hel vecka.

Beck tror att omröstningen i stadsstyrelsen blir väldigt jämn.

- Oberoende hur det blir får vi leva med det, det är ju ett demokratiskt beslut.

Kortare sommarlov?

Om höstlovet skulle förlängas till en vecka måste man istället kapa dagar någon annanstans ifrån, för att mängden skoldagar ska räcka till.

- Ett alternativ är att sommarlovet blir kortare, säger Johan Miettinen.

Finns det andra alternativ?

- Flera lördagar eller justeringar på jullov och andra ledigheter, men främst kommer sommarlovet, det är lättast att justera.

Frågar man eleverna på den Winellska skolan i Kyrkslätt om ett längre höstlov låter bra nickar de genast. Men att vara tvungna att offra sommarlovsdagar för höstlovets skull är de inte så ivriga på.

- Hellre längre sommarlov än längre höstlov, säger eleverna Caitlin, Nanna och Erica.

Läs också