Hoppa till huvudinnehåll

Gemensamma ubåtsjaktövningar för Finland och Sverige

Finland och Sverige ökar försvarssamarbetet ytterligare bland annat i form av gemensamma ubåtsjaktövningar som genomförs om ett till två år, meddelade Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och försvarsminister Carl Haglund (SFP) vid den stora försvarskonferensen i Sälen i Sverige i dag.

Inom luftövervakningen blir det aktuellt med utbyte av luftlägesbilder. På det här sättet blir det möjligt att upptäcka luftrumskränkningar tidigare och bättre. Samarbetet kommer i gång redan om ett halvt år. rapporterar Yle nyheters korrespondent i Sverige Ingemo Lindroos..

Vad beträffar ubåtsspaningar nämnde Haglund en konkret utmaning för Finlands del. Om det hade uppstått en situation där Sverige skulle ha bett om hjälp i ubåtsspaningarna i höstas skulle Finland inte ha haft juridisk möjlighet att göra det. Det här hindret ska röjas undan genom en lagändring i Finland under det här året, meddelade Haglund.

När det gäller det svenska försvaret har det varit rätt häftiga tongångar vid konferensen, säger Ingemo Lindroos. Det skarpaste inlägget stod den svenska överbefälhavaren Sverker Göransson för i dag. Han sade att Sverige utsätter sig för oacceptabla risker om man inte på kort tid lyckas få upp försvarets operativa förmåga. Det handlar om allt från att komma åt personalbristen till att ha resurser för att kunna öva tillräckligt och delvis också materielanskaffning.

Sverige kommer att ta ett nytt försvarsbeslut i vår och regeringen samarbetar över blockgränsen för att komma överens om nya satsningar på försvaret.

"Ryssland kommer att ogilla ett svensk-finskt försvarssamarbete"

Ryssland kommer att uppfatta ett tätare försvarssamarbete mellan Sverige och Finland som ett hot eftersom båda länder samarbetar med försvarsorganisationen Nato, säger den ryska journalisten och försvarskommentatorn Alexander Golts till Sveriges Radio.

Eftersom ryska militärstrateger tror att Natos mål är att omringa Ryssland med militära baser är de mycket misstänksamma mot militärt samarbete mellan grannländer som också samarbetar med Nato, anser Golts.

Läs också:
"Sannolikt att Finland deltar i Irak"

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes