Hoppa till huvudinnehåll

Kåda i kalkonfoder kan bli ny finsk exportprodukt

Tatja Vahtivaara på sin kalkonfarm i Pemar
Tatja Vahtivaara på sin kalkonfarm i Pemar Bild: Yle / Kalle Talonen tatja vahtivaara

Kåda i fjäderfäfoder är en ny finsk uppfinning som kan leda till minskad användning av antibiotika till exempel inom produktionen av kalkonkött.

Finska foder lanserade ämnet våren 2014 och produkten används vid alla finländska kalkonfarmer, säger forsknings- och utvecklingsdirektör Juhani Vuorenmaa vid Finska foder.

Tatja Vahtivaara har en kalkonfarm i Pemar och matar kalkonerna med det här foder som innehåller kåda. Vahtivaaras erfarenhet är att tallkådan förebygger tarmsjukdomar och förbättrar fåglarnas tarmhälsa.

Innan Vahtivaara tog ibruk kådan fanns det färre friska djur än djur med tarmsjukdomar.

- Efter att ha matat fåglarna med kåda har det inte funnits tarminflammationer hos fåglarna. Skillnaden har varit betydande, säger hon till Yle uutiset.

Vahtivaara säger att det för närvarande ser bra ut även om hon inte kan vara hundra procent säker på att inga tarminflammationer kommer att dyka upp senare. Hon säger också att användningen av antibiotika på gården har minskat avsevärt i och med kådan.

Vahtivaara är mån om att fåglarna mår bra. Hon anser att man måste tycka om sina djur, annars känns arbetet för tungt.

Forsknings- och utvecklingsdirektör Juhani Vuorenmaa säger att Finska foder inte får påstå att den nya produkten har hälsoeffekter. Han säger ändå att erfarenheterna av produkten har varit goda och att produkten även är avsedd för export.

Potentiella kunder i Tyskland testar redan produkten. Vuorenmaa säger att tidigare exportsatsningar visar att det tar två eller tre år innan exporten kommer i gång på allvar. Vid Finska foder bedömer man att exporten av produkten kan bli omfattande.

Produkten innehåller vegetabiliska oljor och kådharts och råvaran uppstår som en biprodukt inom cellulosaindustrin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes