Hoppa till huvudinnehåll

Lassas: Röd är min färg

Beslut var svårt, men klart – Fredrik Lassas vill vara med när Helsingfors IFK gör ny entré på högsta nivå.

Han hör till Finlands mest lovande spelare och väntades kunna göra något av ett genombrott i mästarklubben HJK nästa säsong. Men något sådant blir det inte.

Fredrik Lassas flyttar istället till liganykomlingen och lokalkonkurrenten Helsingfors IFK, där han sannolikt kan räkna med en betydande roll på de rödas mittfält.

– Det var ett svårt beslut men jag har talat mycket med tränaren, känner till klubben och dess ambitioner, och i och med att jag vill gå framåt som spelare och är beredd att ta mera ansvar och en större roll kändes IFK som rätt lag för mig. Röd är min färg, säger Lassas till Yle Sporten.

"Kan bära hur långt som helst"

Samtidigt mister Lassas möjligheten att visa upp sig i Europa och den vägen ta steget till de internationella planerna, som flera andra gjort dels via HJK och dels tränaren Mika Lehkosuo.

– Såklart är det en viss chansning. ”Bana” (Lehkosuo) är en fantastisk tränare och det finns många – som Ring och Pohjanpalo – som gått via HJK på senare år, men jag kände att det här är rätt grej för mig. IFK har något fantastiskt på gång och jag vill vara med när IFK är tillbaka i högsta serien, säger Lassas.

– Om vi lyckas hålla den här boomen igång finns det många unga spelare som kan ta grymma kliv i år, och samtidigt finns det en bra balans mellan rutinerade och oss unga förmågor. Därtill med fansen stöd, som erkänt är Finlands bästa, kan det bära hur långt som helst.

Utomlands på sikt

Fredrik Lassas berättar att HJK redan inför förra säsongen ville diskutera ett nytt kontrakt, men Borgåspelaren själv ville vänta tills han fyllde 18 år den 1 oktober.

– Nu under vintern har vi bollat fram-och-tillbaka och funderat. Mest har det varit frågan om att jag funderat på vad som är rätt sak att göra. HJK ville ha mig kvar och det känns bra att på så sätt själv bestämma att vara här, inte så att jag var tvungen att åka iväg.

Kontraktet är ettårigt och Lassas menar att det inte fanns några egentliga orsaker att teckna ett längre avtal.

– Det var både i klubbens och mitt eget intresse att inte gifta sig alltför länge, så jag tror det här är en bra lösning, säger Lassas som siktar på en karriär utomlands.

– Vi har inte ännu kommit överens om en utlandsklausul men de brukar ju alltid finnas, och såklart är jag intresserad om det går otroligt bra och jag får chansen utomlands, men just nu är jag i IFK och det är jag grymt glad för.

Läs också: Lassas ska dirigera HIFK:s mittfält

Läs också

Nyligen publicerat - Sport