Hoppa till huvudinnehåll

Nattligt inbrott i Karis kyrka

Sankta Katarina kyrka i Karis är hemkyrkan för Karis svenska och finska församling.
Sankta Katarina kyrka i Karis. Arkivbild. Sankta Katarina kyrka i Karis är hemkyrkan för Karis svenska och finska församling. Bild: Yle/Pia Santonen kyrklig samfällighet

Någon bröt sig in i Karis kyrka natten mot måndagen.

Väktarföretaget fick larm från Sankta Katarinakyrkan i Karis klockan 3.45 på natten, var på plats i kyrkan klockan 4 och larmade i sin tur polisen till platsen.

Väl på plats, kunde polisen konstatera att någon hade brutit sig in i den medeltida gråstenskyrkan. Polisen är förtegen om detaljerna men uppger att "det var råddigt i kyrkan". Polisen visste ännu på måndagsförmiddagen inte om något har stulits från kyrkan.

Kyrkoherden i Karis-Pojo svenska församling Pentti Raunio hade ännu inte hört om inbrottet när Yle Västnyland ringde upp honom mitt på dagen på måndagen.

In genom fönstret, ut genom dörren

Församlingsmästaren Eva Nilsson säger att inbrottet var det första under hennes 30 år i tjänst.

- De hade kommit in i sakristian genom fönstret och skuffat ner alla saker på skåpet som ligger under fönstret, blommor och annat.

Nilsson säger att det verkar ha handlat om flera personer.

- Polisen hittade mycket spår som de mätte, också vid ytterdörren.

Dörren hade inkräktarna inte lyckats öppna utifrån. Fönstret var sönderslaget.

Nilsson saknar inget i sakristian utan inkräktarna verkar ha sprungit ut när larmet i kyrkan började tjuta.

- De hade till och med plockat fram en burk med några slantar från söndagens kyrkkaffe i men slantarna var kvar! Larmet har tydligen inte börjat tjuta genast när de kom in utan först när de var längre inne i sakristian, förklarar Nilsson.

- Då har de säkert fått bråttom och rusat ut genom dörren. De har tydligen inte alls varit inne i själva kyrksalen.

Polisen tar emot tips

Det finns värdefulla föremål så som nattvardskärl och kyrkokonst i kyrkorna, så också i Katarinakyrkan i Karis. Men de som bröt sig in i Karis kyrka natten till måndagen verkar inte ha varit intresserade av sådant.

Polisen i Raseborg tar emot tips om inbrottet på numret 0295436250.

Läs också