Hoppa till huvudinnehåll

RG-anställda bötar för skattebedrägeri och bokföringsbrott

Arkivbild. RG 1 i Vasa hamn.
Arkivbild Arkivbild. RG 1 i Vasa hamn. Bild: YLE/ Roy Fogde rg 1

Tre tidigare anställda på rederiet RG Line dömts till dagsböter för skattebedrägeri och bokföringsbrott.

Mellan åren 2005 till 2008 har de tre skött om distributionen av de anställdas skattefria alkohol- och tobaksinköp.

En av de anställda dömdes till 80 dagsböter för skattebedrägeri och bokföringsbrott. De två andra dömdes till 50 dagsböter dör skattebedrägeri. Dessutom döms de tre till att gemensamt betala drygt 4 000 euro i ersättning till staten och tullen.

De dömdas försvarare vicehäradshövding Olav Hermanson är nöjd med domen.

- Tingsrätten gick på vår linje och jag tycker att domen är välmotiverad och tingsrätten har satt sig bra in i ärendet, säger Hermanson.

Produkterna via "slabben"

Åklagaren hade krävt fängelsestraff för de åtalade. Åklagaren ansåg att brottet var välplanerat och därmed grovt. Enligt åklagaren hade de dömda eftersträvat en ekonomisk vinning på totalt 338 000 euro när de har sålt alkohol och tobak till besättningen.

Det handlade om nästan 35 000 liter öl, 20 000 liter övriga alkoholdrycker, drygt 1,5 miljoner cigaretter, nästan 30 kg piptobak och drygt 346 000 cigarettpapper som fördes i land mellan åren 2005 och 2008.

Via den så kallade "slabben" får personalen ombord köpa en viss mängd alkohol och tobak skattefritt och förtära den ombord. Alkoholen och tobaksprodukterna togs in via slabben.

Alkoholen och tobaken som sjömännen köper via slabben ska förtäras ombord under sjömännens fritid. Under rättegången framgick att alkoholproblemen bland de anställda var stora. Enligt en av de dömda var fartyget RG 1 ”våtare på insidan av fartyget än utanför”. En del av alkoholen och tobaken som köptes av de anställda fördes också i land skattefritt. De dömda var medvetna om detta och enligt dem skedde införseln med tullens samtycke.

En av de anställda dömdes också för bokföringsbrott eftersom kontot som ”slabben” betalades från inte hade tagits upp i rederiets bokföring.

Rederiet RG Line som trafikerade mellan Vasa och Umeå försattes i konkurs i slutet av år 2011.

Läs också:
Tidigare RG-anställda riskerar fängelse för smuggling