Hoppa till huvudinnehåll

Ronaldo världens bästa spelare

Cristiano Ronaldo, Ballon d'Or-galan 2015
Cristiano Ronaldo är en av blott fem spelare som fått priset som årets spelare tre gånger. Cristiano Ronaldo, Ballon d'Or-galan 2015 Bild: AFP / Lehtikuva cristiano ronaldo

Cristiano Ronaldo har valts till världens bästa fotbollspelare 2014. Portugisen slog Lionel Messi och Manuel Neuer i omröstningen. Bästa damspelare är Nadine Kessler.

Helt som väntat var det Cristiano Ronaldo som fick stega fram och motta den gyllene bollen i Zürich. Ronaldo hade ett fantastiskt år i Real Madrid och förde bland annat klubben till en Champions League-titel.

Utmärkelsen var Ronaldos tredje i karriären och andra på raken. Första gången valdes Ronaldo till bästa spelare 2008 men de fyra följande åren var det Messi som premierades.

– Jag skulle aldrig ha trott att jag kan vinna priset tre gånger. Det har varit ett oförglömligt år. Jag vill fortsätta det jobbet jag gjort och försöka bli bättre för varje dag. Jag vill bli en av de bästa spelarna genom tiderna, sade Ronaldo.

FC Barcelonas superstjärna Messi kom nu tvåa i omröstningen, medan Tysklands världsmästarmålvakt Manuel Neuer var trea. Den enda målvakten som valts till bästa spelare är Sovjetunionens Lev Jashin år 1963.

Ronaldo fick drygt 37 procent av alla röster och vann med klar marginal. Om andraplatsen var kampen däremot förbluffande jämn mellan Messi (15,76 %) och Neuer (15,72 %).

Ballon d’Or röstas fram av alla Fifa-länders chefstränare och lagkaptener, samt journalister runtom världen. Här kan du se hur alla röstade!

Finlands lagkapten Niklas Moisander röstade på Ronaldo som etta, medan såväl förbundskaptenen Mixu Paatelainen som journalistrepresentanten Juha Kanerva gav Neuer de högsta poängen.

Nadine Kessler, Ballon D'Or 2014.
Nadine Kessler är årets damspelare Nadine Kessler, Ballon D'Or 2014. Bild: EPA / All Over Press kessler

Mycket tyskt bland pristagarna

Årets bästa damspelare är Wolfsburgs tyska mittfältare Nadine Kessler. De övriga kandidaterna var den femfaldiga vinnaren Marta från Brasilien och amerikanskan Abby Wambach, som vann priset 2012.

– Mitt hjärta bultar så hårt! Men oavsett hur stort det här är, så tänker jag på tragedin med Junior Malanda, hela klubben gör det. Vi är alla rörda och jag har svårt att hitta rätt ord, skickade Kessler en hälsning till den i lördags omkomne klubbkamraten.

Till årets damtränare valdes Ralf Kellermann som förde Wolfsburg till en andra raka Champions League-titel. En tysk fick också motta priset som bästa herrtränare då Tysklands VM-guldlots Joachim Löw premierades.

Puskas-priset för Årets mål gick till James Rodriguez för colombianens konststycke mot Uruguay i sommarens VM-turnering.

Alla pristagare:

Årets spelare (herrar): Cristiano Ronaldo
Årets spelare (damer): Nadine Kessler
Årets tränare (herrar): Joachim Löw
Årets tränare (damer): Ralf Kellermann
Årets mål: James Rodriguez
Fair play-pris: Fifas volontärer
Fifas specialpris: Hiroshi Kagawa
Årets elva: Manuel Neuer – Philipp Lahm, Sergio Ramos, David Luiz, Thiago Silva – Angel Di Maria, Andres Iniesta, Toni Kroos – Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Arjen Robben.