Hoppa till huvudinnehåll

”Sibbo går Helsingfors ärenden”

Ralf Wadenström.
Ralf Wadenström. Bild: Yle/Jonas Blomqvist fallet sibbo

På webben är han känd som ”Fallet Sibbo”. Nu talar Ralf Wadenström ut om Sibbos framtid och om kommunens förhållande till grannen Helsingfors.

Ralf Wadenström är en ovanligt insatt lekman som aktivt tycker till om ärenden som berör Sibbo. I bloggvärlden och på Twitter rör han sig under pseudonymen ”Fallet Sibbo”.

Intresset för kommunen vaknade på allvar då Helsingfors annekterade en del av Sibbo, och just det området hårdbevakar Wadenström.

- Jag följer noggrannt med planeringen av Östersundom, berättar Wadenström.

En ny framtid eller samma gamla nutid?

Det finns storslagna planer för Sibbo som en kommun som ska växa explosionsartat, men Wadenström ger inte ett korvöre för de här planerna.

- Sibbos framtid ändrades radikalt efter den här annekteringen, men jag vet inte om det verkligen blir så stora förändringar som man talar om. Sibbo planeras bli en del av den kommande metropolstaden, men det kommer knappast att ske.

I Wadenströms framtidsutsikter förblir kommunen självständig, och den växer betydligt mindre än de gällande planerna låter oss tro. Att kommunen skulle få 40 000 nya invånare innan år 2025 är inte sannolikt.

- Jag tror inte det händer under det här århundradet. Siffrorna baserar sig på att vi får en metrolinje till Söderkulla, men jag tror inte att det händer under min livstid.

Sibbo i Helsingfors koppel

”Fallet Sibbo” har sin aningar om varifrån kravet på storslagna Sibboplaner kommer.

- Jag har en känsla av att Sibbo håller på och planerar för Helsingfors, så Sibbo går egentligen Helsingfors ärenden när man planerar det som kallas Sibbesborg.

I Ralf Wadenströms visioner ser Sibbo helt annorlunda ut.

- Jag vill se Sibbo som en landskommun i östra Nyland, och invånarantalet rör sig kring 30 000, slår Wadenström fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland