Hoppa till huvudinnehåll

Varning för mycket högt vattenstånd i Skärgårdshavet

Havsvattenståndet är som högst i Åbo på förnatten och i Bottenhavet på efternatten. Bild: Yle/Sofi Nordmyr havsvattenståndet

Meteorologiska institutet varnar för mycket högt havsvattenstånd i Skärgårdshavet. Enligt prognosen skulle vattenståndet i Åbo vid 21-tiden på måndag kväll stiga till 130 centimeter över det normala.

Både Viking Line och Tallink Silja är beredda på att det kan vara utmanande för Sverigebåtarna att ta sig in till kajen och få landgångarna på rätt plats, men det borde lyckas utan att passagerarna märker något särskilt.

För tio år sedan steg vattnet senast rekordhögt, till 130 centimeter över det normala i Åbo hamn, och passagerarna vadade i vatten. Sedan dess har kajerna höjts, så hamnen räknar med att bättre klara ett lika högt vattenstånd nu.

Vid Finferries är man beredd på att vattnet kan stiga, men på eftermiddagen blåste det mindre än befarat, så man hoppas att landsvägsfärjorna kan trafikera normalt.

Havsvattenståndet kulminerar i Åbo på förnatten och i Bottenhavet på efternatten.

Vid 20-tiden uppger jourhavande räddningschef Petri Nenonen vid Egentliga finlands räddningsverk, att vattennivån inte stigit så mycket som befarat under den tidiga kvällen.

-Just nu är läget ganska normalt, men det betyder inte att vattnnivån inte kan stiga senare under kvällen och natten. Det är svårt att förutspå. Vi följer med situationen och samarbetar hela tiden med övriga myndigheter, säger Nenonen.

Du kan följa med vattenståndet på Meteorologiska institutets webbplats:

Artikeln uppdaterad 12.1.2015 ca kl 20:30.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland