Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionens investeringsfond går vidare

Eurosedlar i en hög.
Eurosedlar i en hög. Bild: Anssi Leppänen/Yle euro,sedlar,Eurosedlar,pengar,ekonomi

EU-kommission har gett närmare detaljer om det stora investeringspaket som ska få fart på Europas ekonomi. Investeringspaketet är ett av de största och viktigaste projekten för Jean-Claude Junckers kommission. Det är EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen som håller i trådarna.

Privata investerare står för lejonparten

Grundtanken med investeringspaketet - eller investeringsfonden, som den också kallas - är att man med hjälp av privata investerare ska flerfaldiga kapitalet på drygt 20 miljarder euro till över 300 miljarder. Grundkapitalet på drygt 20 miljarder ska komma från EU-institutioner, Europeiska investeringsbanken och medlemsländerna medan privata investerare ska stå för resten.

- Ju mer pengar medlemsländerna ger till fonden desto större betydelse kommer det att ha för den ekonomiska tillväxten i Europa, sade kommissionär Jyrki Katainen i samband med att han presenterade lagförslaget till investeringspaketet, vid en presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg i dag.

Hittills har ändå inga medlemsländer bidragit med pengar till fonden. I december sade Finlands statsminister Alexander Stubb (Saml) att Finland förhåller sig försiktigt positivt till investeringspaketet, men att Finland inte har några planer på att bidra med pengar.

Experter beslutar om investeringarna

Paketet på 300 miljarder euro ska bland annat investeras i infrastruktur, energilösningar och optiska kablar för bättre digitala förbindelser inom EU. Investeringar ska förbättra Europas konkurrenskraft, ge ökad tillväxt och skapa nya arbetstillfällen.

Det har varit oklart om vem som beslutar om vilka projekt som ska stödas med pengar från investeringsfonden. De östeuropeiska EU-länderna har hoppats få delta i beslutsprocessen och således påverka investeringarna. Men Jyrki Katainen kom idag med ett tydligt besked.

- Det är experter, inte politiker som beslutar vilka projekt som stöds med medel från investeringsfonden.

Lagförslaget ska nu behandlas i medlemsländerna och i EU-parlamentet. Målsättningen är att investeringsfonden ska inleda sin verksamhet i sommar.

Läs också