Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om #MittJobb

Pratbubbla med ett frågetecken i
Pratbubbla med ett frågetecken i Bild: Yle/EMK mittjobb

Hur använder ni mitt tips?

Vår granskning utgår från tips av publiken. Vi kollar upp tipsen och gör artiklar, radioinslag eller tv-inslag utgående från en del av dem. Vi publicerar inte de skriftliga tipsen.

Hur använder ni min berättelse?

Vi redigerar berättelserna och publicerar ett urval av dem. Kom ihåg att meddela om du vill ha ditt eget namn under artikeln eller en pseudonym.

Hur stor är chansen att ni rapporterar om just mitt tips?

Ju mer konkret ditt tips är, desto lättare är det för oss att kolla upp det. Beskriv problemet med konkreta exempel. Vad är problemet? Var finns det? När hände det? Vad vet du om orsaken? Vi föredrar tips undertecknade med riktigt namn och kontaktuppgifter, så att vi kan kontakta dig för mer information.

Får jag tipsa anonymt?

Ja, du får tipsa anonymt. Vi publicerar inte namn på varken den som skickat in ett skriftligt tips eller en bild utan att hen yttryckligen själv ger oss lov till det. Vi föredrar att du lämnar ditt namn och kontaktuppgifter i samband med ditt tips.

Varför ber ni om namn och kontaktuppgifter?

Vi kollar upp de tips vi arbetar med och oftast börjar det med att journalisten ringer upp tipsaren för mer ingående information. Om du väljer att uppge namn och kontaktuppgifter gör du vårt jobb lättare. Det betyder att vi snabbare kan rapportera om ditt tips. Vi publicerar enbart namn på en tipsare då tipsaren själv önskar det.

Hur fungerar källskyddet?

Källskydd är en grundläggande rättighet för journalisters källor och garanteras i Journalistreglernas 14:de paragraf. ”Journalister har rätt och skyldighet att så som avtalats med person som lämnat uppgifter konfidentiellt hemlighålla informationskällans identitet.” Vi nämner bara ditt namn i rapporteringen om du uttryckligen ger ditt tillstånd till det.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Vem kan läsa det jag har skickat in?

Vi använder nättjänsten Jotform för att samla in berättelserna. Enbart de journalister som arbetar med granskningen har tillgång till tipsen. Ingen annan på Yle kommer åt att se ditt tips och dina kontaktuppgifter.

Hur förmedlar jag mycket känsliga tips på säkrast möjliga sätt?

Kommunikation över internet är alltid en risk. Om du vill ge oss känsliga uppgifter och vara helt säker på anonymitet är det bäst att träffas eller använda post. Du kan också förmedla ditt tips direkt till Peter Sjöholm på peter.sjoholm@yle.fi, 040-163 8546 eller Peter Sjöholm/PB 5, 00024 Rundradion. Om tipset berör din arbetsplats och är mycket känsligt, lönar det sig inte att använda jobbets telefonen eller e-post.

Vill du veta något mer?

Du kan ställa frågan här i kommentarsfältet eller mejla/ringa mig, Peter Sjöholm på peter.sjoholm@yle.fi eller 040-163 8546.

Läs också

Mitt jobb