Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt bilbombare gjorde bomben själv

Polisen undersöker brottsplatsen
Polisen undersöker brottsplatsen Bild: Str / Lehtikuva/Johannes Tervo korsnäs

Den 59-årige Vasabon som misstänks för bilbombningen i Korsnäs tros ha konstruerat bomben själv. Hans advokat Christian Holmsten överväger att försöka få honom på fri fot före rättegången i maj.

- Vi får se hur det blir. Det är ju möjligt att anhålla hos domstol om att häktningen ska upphöra, säger Christian Holmsten.

- Men det är inte alls ovanligt att man sitter frihetsberövad fram till rättegången när det rör sig om så allvarliga anklagelser som mordförsök. Han har ju bestridit att han skulle vara skyldig till den här gärningen.

Och då borde han knappast vilja sitta frihetsberövad ända till maj heller?

- Naturligtvis borde han inte det, Men vi har inte fattat beslut om det ska göras en ansökan eller inte, säger Christian Holmsten.

Polisen koncentrar sig nu på teknisk bevisning och vittnesförhör.

- Han har sagt att han var där samma natt, alltså natten före bilbomben. Han säger att han bara ska ha kört där med sin bil. Men han säger inte varför, berättar förundersökningsledaren Eero Välimäki, kriminalkommissarie vid Österbottenspolisen

- Den tekniska undersökningen är god. Men vi måste förhöra den här mannen ytterligare liksom några andra som kan veta vad som har hänt. Först då kan vi säga att den här mannen har varit där på platsen och att vi misstänker att han är skyldig till den här bilbomben.

Misstänker ni alltså att han har konstruerat den här bomben själv?

- Vi tror det, ja.

Den gripne hade ju så kallat sprängarpapper. Han hade alltså kunskapen som behövdes?

- Ja.

Det var på morgonen den artonde december som en kvinna, bekant med den misstänkte, skadades allvarligt när en bomb exploderade på hennes bil i Korsnäs. Den misstänkte greps senare samma dag i Sundom skärgård.

Den skadade kvinnan minns vad som har hänt. Polisen har förhört henne, men går inte ut med några uppgifter om det i det här skedet.

Artikeln har rättats den 13.1 klockan 15:52. Juristens efternamn är nu korrekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten