Hoppa till huvudinnehåll

Norpe erbjuds jättetomt i Borgå

borgåföretaget norpes logo
borgåföretaget norpes logo borgåföretag

Borgå erbjuder företaget Norpe en jättetomt alldeles intill motorvägen vid Kungsporten. Den ligger i korsningen mellan Västra Mannerheimvägen och riksväg 7.

Norpe är en av de stora arbetsgivarna i Borgå. Staden anser att det är viktigt att garantera att arbetsplatserna också framöver finns i Borgå.

- Ur näringspolitisk synvinkel är det här en jätteviktig fråga, säger Tytti Viinikka på planläggningskontoret i Borgå.

Norpe verkar idag i flera olika byggnader utspridda på båda sidorna av en gata i Östermalm. Bolaget har yttryckt ett stort intresse för en ny tomt.

Borgå har i snabb takt gjort upp ett planeutkast. Hela området är 13 hektar. Det gör det möjligt för Norpe att fördubbla sin verksamhet, säger planläggare Tytti Viinikka.

Norpe har inte ännu bundit sig vid tomten i Kungsporten, men har nog uttryckt intresse för den.

- Ingenting har ännu slagits fast, säger Tytti Viinikka på planläggningskontoret i Borgå.

Kräver högklassigt byggande

Tomten finns på en paradplats, alldeles intill motorvägen och inkörsvägen till Borgå. Det här kräver högklassig planering, säger Viinikka.

Norpe har en förståelse för att det handlar om ett område som kräver stiligt byggande, men det är en stor investering från deras sida.

Borgå har gjort upp planen i två versioner av planen. I det ena alternativet är området enhetligt, i det andra spjälkt i flera tomter.

Planen sätts till påseende på onsdag. Den finns bland annat på Borgå stads webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland