Hoppa till huvudinnehåll

Personligen behöver jag inte snö

Strömsövillan i vinterskrud
Strömsövillan i vinterskrud Bild: YLE/Strömsö villan

Förra vintern var snöfattig. Februari 2014 var mild och sportlovet mer grönt än vitt. Vintern 2014 var helt i min smak. Jag skidar inte. Jag skrinnar inte. Jag skottar den inte ens. Personligen behöver jag inte snö.

MEN jag är ingen ogin typ - jag respekterar den som är sugen på snö. Jag förstår att det kan kännas lite bra i kroppen att sprätta runt med armar och ben i ett skidspår eller att man gärna upprätthåller kroppens minne av en piruett i rinken om man någon gång lärde sig att göra en.

Jag var ett starkt och friskt barn, kanske för att jag skidade så förskräckligt mycket - till och från skolan i ett halvt decennium och runt, runt i elljusspåret i Kvevlax tills det smakade blod i munnen och vantarna frös fast i stavarna.

Jag skrinnade, på skolgården, i rinken, på träsket i kylan och mörkret. Piruetter lärde jag mig aldrig, men jag var så snabb i vändningarna som det bara är möjligt i vita flickskridskor med klackar bak och taggar fram.

Jag blev naturligtvis frisk och stark, men jag frös och jag frös, tårna domnade, skridskorna var kalla och hårda. Jag växte ur dem och upp och i tonåren gjorde jag slut med både snön och isen.

Nu som vuxen klarar jag mig fortfarande utmärkt utan snö, men jag tycker att den kan vara vacker att titta på och absolut bäst gör den sig på TV. Strömsö bjuder på ett riktigt vintrigt och frisksportigt program på söndag - en repriskavalkad med vinterbad, långfärdsskrinning och en skidtur i Pallas.

Trygg på isen - med eller utan skridskor
Vaklucka - lucka till isvak
Elisabeth i Pallas-Ylläs nationalpark

Programmet sänds söndagen den 18 januari kl. 17.15 och i repris måndagen den 19 januari kl. 22.00

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö