Hoppa till huvudinnehåll

SDP förlorade ledamot till Samlingspartiet i Hangö

Hangö stadshus.
Maktfördelningen ändras i fullmäktigesalen i Hangö. Hangö stadshus. Bild: Yle/Robin Lindberg hangös stadsledning

Fullmäktige i Hangö har nu fått borgerlig majoritet efter att Jaana Pulkkinen från SDP bytte parti och gick över till Samlingspartiet.

Då fullmäktige möttes på tisdag (13.1) för årets möte hade det ingen praktisk betydelse eftersom Pulkkinen själv inte var på plats utan det var en suppleant från SDP som deltog i mötet.


Inte heller då Pulkkinen är på plats kommer partibytet att ha större betydelse, tror Ulf Putte Lindström som är vice ordförande för de svenska socialdemokraterna i Hangö.

- De olika partierna har jobbat rätt bra sinsemellan, speciellt de större partierna. Åtminstone som jag ser på saken har det ingen stor betydelse.

Ulf "Putte" Lindström
Ulf Putte Lindström tar avhoppet med ro. Ulf "Putte" Lindström Bild: YLE/Malin Lindholm ulf putte lindström

Missnöje

Orsaken till att Jaana Pulkkinen byter parti vill Ulf Putte Lindström inte spekulera i. Yle Västnyland har inte heller nått Pulkkinen själv för en kommentar.

För Hangötidningen och Västra Nyland har hon ändå sagt sig vara missnöjd med det politiska klimatet inom SDP i Hangö och efterlyser mera öppenhet.

Pulkkinen fick inte heller den ordförandeposten i en nämnd hon hade lovats.

Då stadsstyrelsens sammansättning nu också sågs över hade hon hoppats på en plats där, men fick inget stöd.

Lindström säger att det inom SDP finns personer med olika åsikter och det kan leda till krockar ibland.

- Inte har vi dess mera stridigheter inom partiet, men det finns ju olika åsikter. Vi har två föreningar, en svensk och en finsk. Vi tittar inte alltid på samma sätt på alla frågor. Vi kan ha olika åsikter, men kommer sedan till ett gemensamt beslut.

Några flera avhopp känner Lindström inte till att skulle vara på gång.

Samlingspartiet tar emot med öppna armar

Anja Roos som är vice ordförande för Samlingspartiet i Hangö vill inte heller hon ta ställning till varför Jaana Pulkkinen byter parti, men säger att hon hälsar Pulkkinen varmt välkommen.

Samlingspartiet skulle efter att Pulkkinen kom med i gruppen ha fem platser i fullmäktige mot elva var för SDP och SFP. Men eftersom partiets röstmagnet Jarmo Valtimo på samma möte meddelade att han går ur partiet och bildar sin egen grupp har Samlingspartiet fortfarande bara fyra platser i fullmäktige, men på de möten Pulkkinen inte är med har gruppen alltså bara tre medlemmar.

Det betyder att Samlingspartiet inte kan erbjuda Pulkkinen några ordförandeposter i det här skedet, säger Anja Roos som samtidigt understryker att det krävs erfarenhet för den typen av tunga poster.

- Vi brukar inte ge några löften och säga att om ni hoppar över till oss så får ni bra poster. Vi väntar på kommunalvalet och då ser vi hur många röster Pulkkinen får och hur hon har klarat sig. Först sedan delar vi ut uppdrag.

Samlingspartiets Anja Roos i Hangö
I Samlingspartiet finns det plats för Jaana Pulkkinen, säger Anja Roos. Samlingspartiets Anja Roos i Hangö Bild: YLE/Petra Thilman roos anja

Inget problem med byte av ideologi

Några politiska spänningar mellan partierna känner Anja Roos inte av i Hangö.

Hon tror inte heller det blir några problem då en tidigare vänsterpolitiker nu hoppar över till högerlägret.

- Var och en söker kanske sin plats i partipolitiken och man kan kanske byta åsikter med tiden. Jaana Pulkkinen är ung och kan ännu tänka att man kan byta ideologi och fortsätta i Samlingspartiet.

Jaana Pulkkinen har suttit som vice ordförande i bildningsnämnden och ordförande för bildningsnämndens finska sektion på SDP:s mandat.

Fullmäktige valde på tisdag (13.1) istället Kirsi Nylund till posterna då Pulkkinen nu lämnar partiet.

Artikeln uppdaterades 14.1.2015 klockan 12:30 med uppgiften om att Samlingspartiet på samma fullmäktigemöte förlorade en medlem då Jarmo Valtimo lämnade partiet och bildar sin egen obundna grupp.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland