Hoppa till huvudinnehåll

Tisdagssnack: Kortare och senare sommarlov!

Fritjof Sahlström docent i pedagogik vid HU och Michaela von Wendt är VD för Lundia.
Fritjof Sahslström och Michaela von Wendt Fritjof Sahlström docent i pedagogik vid HU och Michaela von Wendt är VD för Lundia. Bild: Yle / Ted Urho michaela von wendt

Hur mycket ledigt ska vi ha och när ska det egentligen vara? Det fick säsongens första tisdagssnackare, Fritjof Sahlström och Michaela von Wendt fundera på.

I Kyrkslätt funderar man på att förlänga höstlovet för skoleleverna från de nuvarande två dagarna till en hel vecka. Då kunde sommarlovet bli några dagar kortare.

Fritjof Sahlström skulle gärna se att ledigheterna sprids ut mera över året, istället för att man är ledig länge över sommaren.

- Den här idén om fyra månaders sommarledighet, medan vi resten av året arbetar och sliter – den modellen tror jag inte på. Det finns stöd i forskning som visar att det är bra att ha många, kortare semestrar än en lång, säger han.

- Jag tycker att höstlovet borde vara en vecka. Jag är en av de som dragit barnen ur skolan för att åka iväg, fast lovet bara är två dagar. Problemet är ju att det blir en trasig vecka oberoende, eftersom så många ändå är borta.

Splittrat oberoende

Sommarlovet kunde också gärna vara kortare, tycker Sahlström. Den nya tisdagssnackaren Michaela von Wendt håller med.

- Fortsätt med skolan fram till midsommar och håll istället hela augusti ledigt. Det är bästa sommartid, det finns flera turister här och då blir vi också mera europeiska, säger hon.

Höstlovet tycker hon däremot att kan bevaras som två dagar långt. Ursprungsidén med att barnen är lediga för att hjälpa till med skörden är trots allt inte längre relevant.

- Oberoende av om höstlovet är två dagar eller en vecka så blir det splittrat. Familjer åker ändå på resor, också innan och efter höstlovet eftersom det då är billigare.

Fritjof Sahlström är docent i pedagogik vid Helsingfors universitet. Michaela von Wendt är vd för Lundia.

Läs också