Hoppa till huvudinnehåll

UMK15: Pertti Kurikan nimipäivät

Bandet Pertti Kurikan nimipäivät.
Bandet Pertti Kurikan nimipäivät. Bild: Yle aina mun pitää

Punkbandet som blev kända i och med dokumentären Kovasikajuttu tävlar med låten Aina mun pitää. Bandet har turnerat över hela världen sedan det grundades år 2009.

Alla fyra medlemmar i Pertti Kurikan nimipäivät har någon form av funktionsnedsättning. Det har ändå inte hindrat Helsingforsborna Pertti Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto och Toni Välitalo att göra musik tillsammans i över fem år.

Bandet beskriver sin musik som punkmusik med ett budskap. Man säger rakt ut som saken är. Tävlingslåten Aina mun pitää handlar om alla de saker människorna måste göra fast de ibland hellre skulle göra annat.

– Det är roligt att göra musik och musik är en bra sak. Om det inte fanns musik skulle världen vara ett dumt ställe, säger solisten Kari Aalto.

Världsvana män

Aalto säger att Pertti Kurikan nimipäivät borde vinna Tävlingen för ny musik UMK för att Eurovisionen är bra, så tydligen siktar bandet högt i tävlingen. Och varför inte, männen har redan turnerat i USA, Storbritannien, Tyskland, Norge och Schweiz.

År 2012 hade dokumentären Kovasikajuttu premiär. Den prisbelönta dokumentären följer med bandet från träningslokalen till Tysklandsturneringen. En uppföljning är planerad, kanske gruppens försök att vinna UMK kommer att finnas med i den?

Pertti Kurikka är den som tonsätter bandets låtar, spelar gitarr och skriver låttexterna tillsammans solisten Kari Aalto. Sami Helle spelar bas och Toni Välitalo trummor.

Aina mun pitää är tävlingens kortaste låt på endast 1,27 minuter.

Pertti Kurikan nimipäivät och Aina mun pitää tävlar i den första semifinalen den 7 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till finalen den 28 februari.

#PKN
#AinaMunPitää
#UMK15

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision