Hoppa till huvudinnehåll

UMK15: Pihka ja myrsky

Bandet Pihka ja myrsky.
Bandet Pihka ja myrsky. Bild: Yle sydän ei nuku

Låten Sydän ei nuku handlar om att ligga sömnlös, att stressa för småsaker och inte leva i nuet. Pihka ja myrsky beskriver sig som ett band med två solister som sjunger melankolisk stadionpop.

Pihka ja myrskys förebilder är Kent, Coldplay och inhemska Stella. Bandets mål är att göra pop-pärlor som både får lyssnaren att gråta och dansa, och säger att de låter bättre ju större publik de får uppträda för.

Bandets första album Liika jotain melkein kom ut i våras. Då var det mest Lasse Turunen som skötte sången. Bandet jobbar som bäst på sitt andra album som ska släppas under 2015 och nu får också Henna Helasvuo mera utrymme.

Kärlek och brödrar

Pihka ja myrsky fick sin början då solisten Lasse Turunen ville göra ofiltrerad musik, på finska för att känslorna skulle kännas så äkta som möjligt. Med i bandet kom hans lillebror Jussi Turunen, samt kompisarna från gymnasiet Mikko Varis och Juha Mattila. Rakt från teaterscenen nappades också Henna Helasvuo.

Under inspelningen av det första albumet märkte Lasse och Henna att de gillade varandra också på andra sätt än bara musikaliskt. Nu är de sambor och säger att åldersskillnaden på elva år inte märks någonstans.

Vid sidan av musiken arbetar Jussi Turunen som grafiker för bland annat TV-programmet Putous. Han har också gjort grafiken för Pihka ja myrskys tävlingslåt.

Killarna i bandet är från början från Joensuu, men nuförtiden bosatta i Helsingfors. Henna är den enda som egentligen kan läsa noter, medan Lasse är självlärd gällande tekniken i musikstudior.

Pihka ja myrsky med Sydän ei nuku tävlar i den första semifinalen den 7 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till UMK-finalen den 28 februari.

#Pihkassa
#UMK15

Läs också

Nyligen publicerat - Eurovision