Hoppa till huvudinnehåll

UMK15: Vilikasper Kanth

Sångaren Vilikasper Kanth.
Sångaren Vilikasper Kanth. Bild: Yle äänen kantamattomiin

25-åriga Vandakillen Vilikasper Kanth är en bekant syn i olika finländska sångtävlingsformat. Den här gången hoppas han på vinst med den jordnära poplåten Äänen kantamattomiin.

År 2011 var det finska Idol som gällde, 2013 och 2014 The voice of Finland. Men nu lämnar Vilikasper Kanth från Vanda coverlåtarna hemma och ställer sig på scen med låten Äänen kantamattomiin som han själv skrivit.

Vilikasper kan skryta med att ha självaste statsministern bland sina supportrar. På Alexander Stubbs EU-valsfest uppträdde den unga musikern, och Stubb blev så tagen att han ringde runt till olika skivbolag för att berätta åt dem om Vilikasper.

Inspiration från sommarstugan

Låten Äänen kantamattomiin föddes med hjälp av Vilikaspers pappa förra midsommaren. I bilen på väg till familjens sommarstuga i Matku bestämde sig far och son att innan de åker hem ska de skriva åtminstone två låtar. Väl framme var det ändå svårt att få någonting ner på pappret. En kväll då de båda satt stugans veranda kom låttexten sedan äntligen till dem.

– Vi pratade om hur fint det är på stugan och hur roligt det är att göra det ena och det andra med familjen och bekanta. Därifrån kom sedan låtens teman: gemenskap, vänskap och glädje, berättar Vilikasper Kanth.

– Jag tror att låten kommer att få folk på gott humör och påminner många om hur viktigt det är att umgås med nära och kära under mörka och bistra tider, säger Kanth som till vardags jobbar på ett daghem.

Vilikasper Kanth och Äänen kantamattomiin tävlar i den första semifinalen den 7 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till UMK-finalen den 28 februari.

#ilollaWieniin
#UMK15

Läs också

Nyligen publicerat - Eurovision