Hoppa till huvudinnehåll

”Västis och Husis liknar varandra”

Studerande Lotta Rönnblad, historielärare Jan-Erik Till och studerande Jonas Madsén i Karis-Billnäs gymnasium
Studerande Lotta Rönnblad, historielärare Jan-Erik Till och studerande Jonas Madsén i Karis-Billnäs gymnasium Studerande Lotta Rönnblad, historielärare Jan-Erik Till och studerande Jonas Madsén i Karis-Billnäs gymnasium Bild: Yle/Monica Slotte lotta rönnblad

Tidningarna Västra Nyland och Hufvudstadsbladet har mycket gemensamt innehåll och likadan layout. Det konstaterar studerande vid Karis-Billnäs gymnasium.

Lotta Rönnblad och Jonas Madsén brukar dagligen läsa Västra Nyland och Hufvudstadsbladet. Rönnblad läser dessutom Helsingin Sanomat. De ger både ris och ros till tidningsreformen inom KSF Media.

- Första reaktionen var att det var mer sidor än vanligt och att det var mer bilder på framsidan. Det verkar som om det är mer innehåll än vanligt, kommenterar Lotta Rönnblad.

- Jag reagerade främst på att layouten var ganska likadan i båda tidningarna och att mycket innehåll var ganska likadant. De som prenumererar på båda tidningarna får litet tårta på tårta då de betalar för samma tidningar, konstaterar Jonas Madsén.

Lokalt är viktigt

Madsén var orolig för att de lokala nyheterna skulle försvinna och han är positivt inställd till att tidningen blev tjockare.

Både Rönnblad och Madsén läser Västra Nyland främst för de lokala nyheternas skull. För Madsén är den lokala sportbevakningen vid VN speciellt viktig. Riks- och utrikesnyheter har han brukat läsa i Hbl.

Lotta Rönnblad tycker att det är bra att det lokala kommer först i Västra Nyland. Hon hoppas att det lokala materialet kommer att vara lika synligt i framtiden.

Utseendet kunde ha förändrats

Rönnblad skulle gärna ha sett att Västra Nyland hade förnyats mera också utseendemässigt.

- Den ser ganska likadan ut. Det pratades om en stor förändring, men sist och slutligen är det inte så stor skillnad.

Madsén efterlyser litet mer skillnad mellan Västra Nyland och Hufvudstadsbladet. Han tycker att tidningarna nu ser ganska likadana ut.

- Jag förstår att det är lönsamt för dem att göra så.

Finns lokaltidningen kvar?

Också för historielärare Jan-Erik Till har Västra Nyland varit viktig som lokaltidning. Han håller med Rönnblad och Madsén om att VN och Hbl ser väldigt likadana ut.

- Det är litet så att man undrar om inte båda tidningarna har tappat sin identitet såsom det ser ut i dag.

Till frågar sig om lokaltidningen nu finns kvar.

- Det lokala drunknar ju nog nu i det gemensamma materialet. Det lokala materialet i dagens tidning är inte mera omfattande än vad det varit tidigare.

- Det har varit mycket prat om att Västis blir tjockare, men betyder det samtidigt att den blir bättre? Som lokaltidning kanske inte, svarar Till på sin egen retoriska fråga.

Charmigt med papperstidning

Jan-Erik Till använder sig av dagstidningar i undervisningen, bland annat för att diskutera dagsaktuella händelser. Han blev inte speciellt överraskad av de förnyade dagstidningarna Västra Nyland och Hufvudstadsbladet, men tror att det här kanske ännu inte är slutresultatet.

- Vi ska ge tidningarna tid någon månad.

Lotta Rönnblad hoppas att det kommer att finnas papperstidningar också i framtiden.

- Det har nog sin charm att läsa i pappersformat.

Jonas Madsén håller med.

- Det är skönt att kunna öppna en tidning när man äter morgonmål.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland